L'Ajuntament vol acabar el llistat de pisos buits a Berga i plantejar les sancions als bancs

Anna Alsina assegura que, actualment, un dels grans cavalls de batalla són les ajudes al subministrament

Aida Morales
05 d'octubre del 2015
Actualitzat el 06 d'octubre a les 12:05h
Un dels carrers del centre històric de Berga.
Un dels carrers del centre històric de Berga. | Aida Morales.

Una de les assignatures pendents de l'Ajuntament de Berga a partir d'aquest mes d'octubre serà, conjuntament amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC), posar ordre al llistat de pisos buits que hi ha a la ciutat. I alhora, tal com es va aprovar durant la legislatura passada en una moció, començar a fer efectives les sancions adreçades a les entitats bancàries i grans empreses que no en facin ús per, d'aquesta manera, garantir el dret a l'habitatge i el manteniment urbanístic de la ciutat. 

Així ho ha explicat a NacióBerguedà la regidora de serveis a les persones, Anna Alsina, que ha assegurat que, en breu, el consistori començarà a tenir contactes més formals amb la PAHC: “El tema dels pisos buits forma part del nostre programa i, tal com ja els hi vam dir, la intenció és tenir una trobada". De fet, així ho ha ratificat la Plataforma a aquest diari, tot indicant que reunió serà durant aquest mes d'octubre.

 

Pisos buits a Berga Foto: Aida Morales

Sobre la portada a la pràctica de la moció, que també va ser aprovada al Consell Comarcal del Berguedà, Alsina ha indicat que s'hauran de valorar quins són els actuals “impediments legals” que hi ha per sancionar entitats amb pisos buits i, per altra banda, ha remarcat que també caldrà veure quines solucions s'hi poden trobar. Per això, ha afirmat que cal tenir clar quins immobles pertanyen als bancs, quins a grans empreses i conèixer, a nivell legal, què s'hi pot fer. Per exemple, ha destacat, algunes de les opcions valorades podrien ser l'augment d'impostos. 

No obstant això, la regidora també ha posat de manifest un altre problema que s'ha destacat des de Serveis Socials. Segons ha dit, en els darrers mesos s'ha detectat un augment de les problemàtiques per pagar el subministrament energètic que, a l'hivern, pot empitjorar. “Ara s'estan donant moltes ajudes en aquest sentit; és com el pes més gran de les ajudes”, ha explicat, tot indicant que encara hi ha molta feina per fer.

Per això, Alsina considera que, paral·lelament al treball amb els pisos buits, la seva regidoria s'ha de centrar en buscar mecanismes per frenar aquesta situació, valorant la remunicipalització d'algun servei a llarg termini, i buscant solucions i pactes amb les empreses de subministrament, més properament.
Arxivat a