Saldes potencia l'astronomia com una nova manera d'atreure turisme

Jasmina Prat afirma que el municipi vol ser un "punt d'observació estelar" de Catalunya

Aida Morales
25 d'agost del 2015
Actualitzat a les 21:28h
La conjunció de Venus i Júpiter, vista des de la Terra.
La conjunció de Venus i Júpiter, vista des de la Terra. | Armand Oliva

L'Ajuntament de Saldes està portant a terme, des de mitjans d'agost, una nova activitat per atreure turisme a la zona i dinamitzar les activitats d'estiu del municipi. Es tracta de fomentar l'astronomia, amb observacions d'estrelles i planetes, aprofitant les condicions de Saldes i el seu baix nivell de contaminació lumínica.

Durant aquest estiu s'han realitzat tres nits d'astronomia. La primera, ha explicat a NacióBerguedà la regidora de Turisme, Jasmina Prat, va ser el 12 d'agost, quan les anomenades Llàgrimes de Sant Llorenç van arribar al seu màxim. A partir de llavors, es va fer una altra sessió en el marc de la Festa Major després de la caminada nocturna, i una tercera observació aquest dimarts dedicada a la lluna. En aquestes, hi han participat entre 70 i 200 persones, ha remarcat. 

El foment de l'astronomia va començar, segons ha explicat, després de valorar la "bona qualitat del cel", i l'afició d'alguns veïns del poble per a aquesta ciència. A partir d'aquí, es va veure com una bona oportunitat per generar turisme en èpoques de l'any en què no se n'acostuma a tenir, i es va decidir començar a fomentar aquesta pràctica, per valorar-ne l'interès i els resultats. 

"Volem que Saldes sigui un punt d'observació estelar", ha declarat Prat, que ha indicat que, a més, el municipi es troba relativament a prop de l'àrea metropolitana, però amb una contaminació lumínica molt baixa. En aquest sentit, Saldes compleix els índexs que marca la Generalitat de Catalunya pel que fa a aquest tipus de contaminació i, per això, vol treure rèdit turístic de les seves condicions, i també es plantegen demanar algunes subvencions.