Gironella inaugura l'ascensor posant l'accent en l'accessibilitat i la dinamització del nucli vell

L'equipament ha costat 114.500 euros i estarà obert tots els dies de la setmana | L'ascensor respecta totalment la muralla del segle XIII i simula una antiga xemeneia tèxtil

Aida Morales
21 d'agost del 2015
Actualitzat a les 18:59h
Inauguració de l'ascensor de Gironella
Inauguració de l'ascensor de Gironella | Aida Morales

Després de quatre mesos i una demora d'un parell de setmanes, l'Ajuntament de Gironella ha aprofitat la Festa Major del municipi per inaugurar, aquest divendres i davant d'un centenar de gironellencs, l'ascensor que, des de la riba del Llobregat, donarà accés al nucli vell de la vila. Una obra que, segons ha explicat l'alcalde de Gironella, David Font, ha costat un total de 114.500 euros, i que permet salvar la distància de 20 metres entre les dues parts del poble. 

No obstant això, l'objectiu principal d'aquest ascensor dissenyat per integrar-se en l'entorn, és millorar l'accessibilitat del poble i, especialment, va dirigit a les persones grans, amb mobilitat reduïda o cotxets. D'altra banda, però, també buscarà dinamitzar el centre històric perquè aquest, ha destacat Font, torni a “tenir vida”. 

“És un dels projectes més ambiciosos, necessaris i d'una dificultats més gran que hem tirat endavant”, ha declarat l'alcalde, i ha continuat: “Però sempre hem cregut que les millores de la mobilitat havien de ser prioritàries”. En aquest sentit, ha remarcat que es va tenir la certesa que un ascensor d'accés entre les dues parts del poble ajudaria a fomentar la “igualtat d'oportunitats” entre els ciutadans, i que per això es va tirar endavant. 

 
De la mateixa manera ho ha considerat l'alcalde d'Igualada i vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que ha recordat que el nou ascensor és un equipament del segle XXI que permet “tenir una ciutat per tothom”. Castells, a més, ha aprofitat per posar de relleu la tasca de Font al capdavant del municipi i recordar que, amb projectes com aquests, la Diputació sempre estarà “al costat”. 

Col·laboració entre les parts

Segons ha explicat Font, l'ascensor és una obra que s'ha pogut realitzar gràcies a la tenacitat del consistori però, sobretot, a les ajudes Leader i de l'ens supracomarcal. Gràcies als primers, es van poder subvencionar uns 55.000 euros i, amb la Diputació, uns 50.000 euros més. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Gironella només ha hagut de fer front a uns 9.000 euros. 

 
Per altra banda, aquesta instal·lació tampoc hagués estat possible sense la col·laboració de la família Ballús Orriols, que és la propietària dels terrenys de Cal Metre, i de la família Martí, que ha permès facilitar l'accés amb una rampa. 

Gratuït i respectuós

L'ascensor serà una instal·lació totalment gratuïta que es podrà utilitzar de dilluns a diumenge de 7.00 del matí a 22.00 hores. En casos excepcionals, com ara la Festa Major, aquest estarà obert fins la 1.00 de la matinada. En aquest cas, l'alcalde ha demanat “respecte” i “bon ús”, tot recordant que hi ha càmeres de seguretat a l'interior i als entorns, i esperant que sigui un dels equipament més utilitzats de la vila. 

A més, Font ha explicat que el disseny del jove arquitecte Carles Enric ha permès adaptar l'ascensor a l'entorn,  “mantenint escrupulosament la muralla del segle XIII”, i recordant el passat industrial tèxtil de Gironella. “Estem a la colònia de cal Metre, i l'ascensor té un acabat que simula el que vindria a ser una xemeneia de les antigues fàbriques tèxtils”. 

El batlle ha recordat que aquesta obra és una de les accions que fa el consistori en la dinamització i millora de l'accessibilitat del municipi, i ha avançat que, en els propers mesos, l'entorn millorarà, i també es treballarà en altres parts del poble.
 

Públic assistent a l'acte d'inauguració de l'ascensor de Gironella Foto: Aida Morales

 

Parlament d'inauguració de l'ascensor a càrrec de l'alcalde de Gironella, David Font Foto: Aida Morales

 

Gironellencs esperant per entrar a l'ascensor Foto: Aida Morales

Arxivat a