L'edat d'inici de consum de drogues i alcohol al Berguedà és dels 12 als 14

Els joves afirmen que és "fàcil" accedir a drogues il·legals, sobretot, obtenir alcohol

per Aida Morales , 20 d'agost de 2015 a les 21:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El consum de drogues al Berguedà comença entre els 12 i 14 anys. Foto: Adrià Costa


Els joves del Berguedà comencen a fumar tabac i a beure alcohol entre els 12 i els 14 anys. Són dades que ha traslladat el Consell Comarcal del Berguedà arran de les diferents sessions de discussió que es van realitzar amb uns 400 joves per actualitzar el Pla marc de prevenció de drogodependències a la comarca. 


Segons aquestes conclusions, l'edat d'inici de consum de drogues coincideix amb els primers anys d'educació secundària, mentre que el cànnabis i altres substàncies arriben una mica més tard; als 15 anys. En aquest sentit, els joves que van participar en aquestes trobades van afirmar que hi havia “poca percepció del risc” que comportava el consum de tòxics, especialment d'alcohol, que consideraven una substància de baix risc. No obstant això, sí que són conscients del risc d'altres drogues com, per exemple, la cocaïna. 

De la mateixa manera, la majoria de participants van assegurar que els joves tenen, a la comarca, poca informació sobre els efectes que pot causar el consum de drogues en l'organisme i, per altra banda, una gran accessibilitat a aquestes. De fet, afirmaven que era “fàcil” accedir a drogues il·legals i, de la mateixa manera, comprar alcohol. 


Pel que fa a la prevenció, els grups de discussió van concloure que seria útil portar una persona ex drogodependent per explicar el seu propi cas, i també realitzar tallers de més durada i utilitzar altres tècniques, com ara el teatre, per millorar la prevenció. A més, van destacar la importància d'oferir més alternatives d'oci i començar a treballar el tema de les drogues des de primer d'ESO. 

Davant d'aquesta situació, el Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat una campanya dirigida als joves, amb l'objectiu que es plantegin algunes preguntes, i es pugui arribar a disminuir el consum de drogues.

 

Participació