Avià reduirà un 50% el cost de la llum a les escoles amb la instal·lació de leds

L'ajuntament també posarà plaques solars tèrmiques per escalfar l'aigua dels vestuaris del camp de futbol

Aida Morales
19 d'agost del 2015
Actualitzat a les 15:40h
En el camí del compromís amb el medi ambient, Avià ha anunciat que emprendrà dues mesures d'estalvi energètic que, a part de reduir la despesa d'electricitat i calefacció al municipi, també serviran per motivar els veïns i fer pedagogia sobre les energies renovables. Així ho ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana, que ha destacat que, en primer lloc, es posaran leds a tots els tubs fluorescents de l'escola i de l'escola bressol, però que també s'instal·laran plaques solars tèrmiques als vestuaris del camp de futbol. 

La primera mesura, ha explicat, permetrà estalviar més d'un 50% en la despesa d'il·luminació. D'aquesta manera, si cada edifici municipal té una despesa mitjana de 1.000 euros al mes en llum, es preveu que se'n puguin arribar a pagar 500. A més, el cost del canvi de bombetes es podrà amortitzar en dos o tres anys, i suposarà una reducció molt important del consum en aquestes instal·lacions. Per això, no descarta que, properament, també es pugui portar a terme un canvi similar a d'altres edificis de caràcter públic, com ara l'Ajuntament, el Dispensari o el Centre de Dia. 

Pel que fa a les plaques solars tèrmiques que s'utilitzaran per escalfar l'aigua dels vestidors del camp de futbol, suposaran la reducció d'un 70% en el consum elèctric actual. Aquestes però, entraran en funcionament de manera paral·lela amb els calentadors que ja hi ha actualment. Durant l'estiu, ha precisat, l'escalfor vindrà majoritàriament de les plaques i, durant l'hivern, s'utilitzaran com un “suport molt important”. 

En total, el regidor ha calculat que el cost d'aquestes instal·lacions ronda els 20.000 euros, uns diners que s'aniran veient amortitzats amb els anys. No obstant això, i més enllà d'aquest benefici econòmic, avançar cap a energies més netes és un “exemple” que l'Ajuntament del municipi vol donar als seus ciutadans. Per això, ha afirmat que s'està treballant amb un pla de sostenibilitat que permetrà continuar avançant per ampliar les energies renovables a molts més edificis municipals.

La instal·lació, tant dels leds com de les plaques solars, es farà a partir del mes de setembre, dues obres que ha indicat que ja estan adjudicades.