David Font: «A la Festa Major hi haurà canvis i sorpreses que agradaran»

L'alcalde de Gironella defensa una festa "de referència", tant pel prestigi de les orquestres, com per les activitats juvenils i infantils | Font afirma que troba a faltar una Comissió de Festes

Aida Morales
20 d'agost del 2015
Actualitzat a les 18:21h
L'alcalde de Gironella, David Font, en el moment de l'entrevista
L'alcalde de Gironella, David Font, en el moment de l'entrevista | Pere Gendrau

L'alcalde de Gironella, David Font, a l'entrevista sobre la Festa Major Foto: Pere Gendrau


"Quan la calor i la xafogor de les nits d'estiu comença a minvar, senyals que la Festa Major de Gironella vol començar". De fet, així comença la salutació de l'alcalde d'aquesta vila, David Font, al programa d'actes d'aquesta esperada festa. Un total de sis dies de disbauxa, estiu, folklore i sorpreses, en què els gironellencs obren les portes de la vila i conviden tothom a gaudir d'una vintena d'activitats diverses i per a totes les edats. Aquest any, a més, el municipi viurà una Festa Major de canvis, principalment, per la creació d'una Festa Major infantil, però també per la remodelació, dispersió i modernització d'alguns dels seus actes.

Gironella organitza cada estiu una de les festes majors més grans de la comarca i, durant els últims anys, ja s'ha parlat de que es tracta de la Festa Major de referència al Berguedà. Per què?

Això ens ho ha donat l'experiència de tots aquests anys i, sobretot, a partir del 2012 quan vam fer l'aposta per tenir dues de les cinc millors orquestres de Catalunya. Que és de referència, també ens ho demostra la gent que ve de tot arreu del Berguedà i de fora, els comentaris que diuen que no hi ha cap municipi que aposti per dues orquestres de gran referència, i també des de la part jove, amb una aposta per diversificar i separar la Festa Major normal, de la jove. Tot això té els seus fruits. 

Per tant, una Festa Major molt oberta...
Sí, hi ha molta gent de fora que, malgrat l'època en què estem i la coincidència amb altres festes majors, segueix venint. Enguany, coincidim amb la Festa Major de Navàs, però tots tenim el nostre públic i més o menys intentem no fer-nos mal els uns als altres. 

També es parla d'una festa que es distingeix pel canvi, sobretot, de regidors dins l'equip de govern.
Aquest canvi és obvi. Hi ha hagut eleccions i, malgrat que la Festa Major estava embastada, hi ha hagut canvis en el sentit de donar importància a un públic determinat, que és l'infantil, i que no tenia massa protagonisme. També hem començat a allargar la festa en diversos espais del municipi, intentant que tot Gironella visqui la Festa Major, i no només un sector o un segment. Aquestes són les nostres apostes de canvi. 

Respecte d'aquesta primera Festa Major infantil, quin ha estat el motiu? S'havia detectat alguna mancança d'activitats per als nens? La gent ho demanava?
Les activitats infantils van començar el 2010, amb un espectacle. Aquesta idea va sorgir després de veure que teníem una Festa Major normal, una altra de jove, però que no teníem un bon espai pels més petits que, a la fi, acaben essent el futur del poble. Vam veure que això no era el més coherent, i a partir del 2013 vam incorporar un segon acte. A partir d'aquí, veient la bona resposta, aquest any hem apostat per fer-ne quatre i un concurs de dibuix. Ho hem fet perquè cadascú vegi aquesta Festa Major com a pròpia, i que se senti còmode en el seu espai. 

 
També es té previst renovar l'acte d'elecció de la pubilla i de l'hereu. Què es farà?
En els actes del pubillatge, el que acabes veient és que són actes amb parlaments d'unes persones que marxen, i d'altres que s'escullen. Són actes molt dignes, però extremadament rígids. Amb això, hem intentat donar-li un caràcter més cultural, amb nous elements i fer-lo més dinàmic. Serà molt més actiu pel que fa a les actuacions, i que la gent no conegui d'entrada el que passarà. 

Per tant, hi haurà sorpreses?
Sí. Hi haurà canvis i sorpreses que creiem que agradaran, tant al món del pubillatge, com a la gent de Gironella i de la comarca. 

Pel que fa a la Festa Major jove, aquest escenari ha acabat essent, més d'una vegada, un trampolí per a grups emergents. És aquesta l'aposta de l'ajuntament?
Aquesta aposta és perquè tots coneixem els grans grups del país, però n'hi ha d'altres que participen en concursos de grups emergents i en què també s'hi ha de confiar. Per l'escenari de Gironella, hi han passat Itaca Band, Afrochi Guawa o, aquest any, Nyandú o Star3.  En el seu moment, la Festa Major jove era exclusivament de dos dies, amb un grup de la comarca i un altre de versions, però es va ampliar i, durant la darrera legislatura, es va buscar la col·laboració d'espais privats i bars que, com la Font del Balç, tenen una programació habitual d'estiu. A partir d'aquí, vam decidir complementar-nos. 

Una Festa Major, doncs, d'interacció amb associacions i entitats?
Hi ha una bona interacció perquè hi ha una bona col·laboració. Hi ha moltes entitats en l'àmbit esportiu o cultural que tiren actes endavant. Els joves també, tot i que ara estan en un moment més baix. Però el que sempre trobem a faltar és una Comissió de Festes com a tal perquè no sigui l'Ajuntament qui estigui al davant. En aquest sentit, seria interessant que hi hagués una comissió feta per diferents persones del poble, ja que hi hauria motles més mans per a treballar i moltes més opinions i ajuda per tirar endavant projectes. 

Finalment, es tracta d'una Festa Major que manté el pressupost respecte de l'any passat, amb uns 58.000 euros. 
Sí. Tot ve del 2012, quan vem prendre una altra decisió de canvi. En aquell moment, es va decidir mantenir les dues grans orquestres, però que l'acte tingués un preu simbòlic de dos euros, que ara són tres. D'aquesta manera, la recaptació de les 1.200 persones que entraven, que moltes eren de Gironella, però la meitat de fora, ajudava a mantenir l'acte en un moment en què s'estaven reduint despeses al municipi. La gent s'ho va prendre força bé, i això va permetre seguir apostant per portar dues de les millors orquestres de Catalunya que, en ple mes d'agost, costen entre 8.500 i 11.000 euros. Si no ho fèiem, això era impossible de mantenir amb el pressupost. I vist això, i que les circumstàncies municipals ho permeten, la Festa Major de Gironella s'ha pogut anar mantenint, amb una fórmula que agrada i que creiem que és d'èxit. 
Arxivat a