ERC de la Pobla denuncia la «carta blanca» de CiU per fer operacions de fins a 300.000€

Vicenç Linares considera que la feina "ha de tenir una petita compensació" i nega les acusacions d'ERC

Aida Morales
13 d'agost del 2015
Actualitzat a les 14:01h
Equip d'ERC a la Pobla de Lillet
Equip d'ERC a la Pobla de Lillet | ERC
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de la Pobla de Lillet ha denunciat, en el darrer butlletí municipal del partit, una sèrie d'aprovacions a l'últim Ple municipal extraordinari que consideren inacceptables. Entre aquestes, la “carta blanca” que afirmen que té la Junta de Govern local, conformada només per membres de l'equip de govern, per realitzar operacions que ascendeixin fins a 300.000 euros. 

Segons han denunciat, aquesta delegació de competències a la Junta de Govern local va ser aprovada per Convergència i Unió (CiU) amb el suport del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que va exigir aquest requisit màxim de 300.000 euros com a condició. Per a ERC, aquesta quantitat és “considerable” com perquè tots els representants electes puguin opinar, “a fi de decidir entre tots, les decisions importants del poble”. 

Entre les principals delegacions de competències que es van aprovar, destaca la potestat per demanar que la quantia de la concertació d'operacions de crèdit pugui excedir el 10% dels recursos ordinaris del pressupost; l'aprovació de contractes i concessions quan l'import superi el mateix 10%; els projectes d'obres i serveis, i l'adquisició de béns i drets quan el seu valor superi el 10% dels recursos ordinaris del pressupost. 

En aquest punt, i segons ha declarat a NacióBerguedà el líder republicà del municipi, Enric Pla, "es poden arribar a acords puntuals amb ERC o amb PSC, però no donar carta blanca a l'alcalde". 

Despesa per assistències de regidors

Segons ha afirmat, tampoc veuen bé que els regidors, a excepció de l'alcalde que en queda exclòs per llei, cobrin 60 euros per la seva assistència a cada sessió als Plens, a la Junta de Govern i a la Junta de Portaveus. Aquest aspecte, destaca, també va ser aprovat per CiU i PSC, al·legant que la remuneració dignifica la feina dels regidors i suposa una “minúcia” per a l'ajuntament. 

Davant d'això, ERC vol recordar que, en aquests tres aspectes, el consistori es gastarà més de 31.000 euros durant aquesta legislatura, uns diners que, davant l'actual situació de crisi econòmica, “es podrien destinar a un grapat d'accions”. En aquest cas, doncs, els republicans han explicat que les remuneracions del seu partit es destinaran, íntegrament, a pagar el cost dels butlletins informatius. 

La feina ha de tenir una compensació

Tal com ho considera l'alcalde, Vicenç Linares, tota la feina ha de tenir, com a mínim, una "petita compensació", i això és el que es pagarà a tots els membres electes per assistir a aquests òrgans. En qualsevol cas, ha remarcat en declaracions a aquest diari, és una quantitat inferior a la que es pagava, a part de simbòlica. 

Respecte del gruix d'acusacions d'ERC, Linares ha assegurat que el "llistó" econòmic per aprovar projectes des de la Junta de Govern local "s'ha rebaixat", tot afirmant que amb altres equips de govern havia estat "molt més alt". Per altra banda, també ha negat qualsevol pacte de legislatura amb el PSC, ja que el que buscarà CiU són acords puntuals.