«Banys de bosc» per pal·liar els símptomes de fibromiàlgia

Els Equips d'Atenció Primària de Berga posen en marxa un tractament per disminuir els efectes de la fatiga crònica i fibromiàlgia | Olot ha portat a terme amb èxit sessions similars

Aida Morales
07 d'agost del 2015
Actualitzat a les 18:28h
Les afectades de fibromiàlgia que han participat a l'estudi s'abracen als arbres.
Les afectades de fibromiàlgia que han participat a l'estudi s'abracen als arbres. | Andreu Oliveras

El mateix tractament que es fa al Berguedà, a la Garrotxa. Foto: Andreu Oliveras


Els diferents Equips d'Atenció Primària de Berga han portat a terme una iniciativa pionera al territori per pal·liar els símptomes de la fibromiàlgia i la fatiga crònica. Es tracta, segons han informat, de “Banys de bosc”, és a dir, unes sortides organitzades i periòdiques que es porten a terme amb grups reduïts i que allunyen els pacients d'entorns “estressats”. 

Segons reafirmen diversos estudis arreu del món, el contacte amb la natura afavoreix la millora dels símptomes d'aquestes malalties, amb resultats que constaten la reducció de molèsties i sensació d'angoixa, cansament i insomni, entre d'altres. 

A Berga, les sortides organitzades es realitzen en grups d'entre quatre i sis persones, i van començar a fer-se a l'abril. Després de l'estiu, es preveu reprendre-les i tornar-les a aturar quan arribi el fred més rigorós. Durant l'activitat, es fan exercicis de relaxació i estimulació sensorial, i els professionals de la salut que els tutoritzen intenten transmetre els valors de respecte cap a la natura i percepció dels petits detalls. 

Durant aquests primers mesos, els pacients que han realitzat els “Banys de bosc” han fet una valoració “molt positiva” de l'activitat, i han manifestat la seva voluntat de donar-li continuïtat amb sessions de periodicitat mensual.

Aquest tractament s'ha portat a terme en diversos llocs de Catalunya, tot i que mai al Berguedà. Un dels llocs d'èxit va ser, segons informa NacióLaGarrotxa, als entorns d'Olot.
Arxivat a