L'Ajuntament de Berga ajorna la restauració de la Torre de la Petita per manca de liquiditat

La regidora lamenta que l'antic equip de govern acceptés subvencions "poc assumibles" pel consistori

Aida Morales
07 d'agost del 2015
Actualitzat a les 14:37h
Torre de la Petita de Berga
Torre de la Petita de Berga | Aida Morales

Torre de la Petita de Berga Foto: Aida Morales


El projecte de restauració de la Torre de la Petita no es tirarà endavant aquest any, malgrat els 474.500 euros que contemplaven els pressupostos de l'Ajuntament de Berga. El motiu, segons ha explicat la regidora de Cultura, Mònica Garcia, és la falta de liquiditat del consistori, que hauria de fer front a la despesa total del projecte fins que, anys després, es pogués cobrar l'ajuda FEDER que s'havia atorgat. 

Tal com han relatat en un comunicat, la restauració de la Torre de la Petita, que representa la primera fase del projecte, havia rebut la llum verda per rebre una subvenció de 237.250 euros per part de FEDER. Això, agregat a la subvenció de l'1% de l'IVA cultural provinent de l'Estat espanyol, en sumava 189.800 més. D'aquesta manera, segons les primeres previsions, l'Ajuntament de Berga només havia de completar el cost amb 47.450 euros però, finalment, l'ajuda de l'IVA cultural ha estat denegada. 

Davant d'aquesta situació, i tenint en compte que la subvenció del FEDER no s'hagués cobrat fins al cap de dos anys, el consistori hauria hagut de cobrir el 100% del cost de les obres, una quantitat que, segons Garcia, ara mateix no es pot assumir des de les arques de l'Ajuntament: “Ens hem adonat que, igual que s'ha fet amb altres subvencions, l'antic equip de govern havia acceptat aquesta subvenció FEDER sense tenir en compte que aquests diners es rebrien aproximadament al cap de dos anys, després d'haver pagat l'obra, la qual cosa fa que ara mateix, per tirar endavant aquest projecte, hauríem de posar sobre la taula uns diners dels quals no disposem i tampoc podem contemplar l'opció de demanar un crèdit”.

Així mateixa, tan bon punt es rebi una subvenció “assumible” pel consistori berguedà, ha afirmat Garcia, l'equip de govern de Berga farà el possible per tirar endavant la restauració. A més, ha destacat que el projecte està gairebé a punt perquè el Departament de Cultura de la Generalitat el pugui aprovar i, per tant, que arribi una altra subvenció que la tresoreria de l'Ajuntament pugui assumir. 
Arxivat a