El Berguedà homenatjarà els 30 miners morts fa 40 anys a l'accident de Fígols

L'explosió va tenir lloc el 3 de novembre de 1975 i va marcar un abans i un després essent l'accident més important dels últims 50 anys

Aida Morales
02 de novembre del 2015
Actualitzat a les 16:48h
Fotografia de l'accident a Fígols
Fotografia de l'accident a Fígols | Berguedà Miner

El Berguedà és terra de mines. Fa anys ho va ser com una font de treball i riquesa i, actualment, el seu record resta en els forats laberíntics que recorren bona part de les muntanyes. El seu abandonament va ser sobtat, tot i que recent, i la seva herència encara resta en la manera d'actuar de tota una generació. Per això, tot i que les mines queden lluny de la memòria dels més joves, ningú les oblida, i tampoc les seves desgràcies quan, justament aquest 2015, farà 40 anys d'un dels accidents més punyents que va viure el Berguedà. 

Aquest proper dimarts 3 de novembre farà 40 anys de l'explosió de grisú que hi va haver a la Mina de la Consolació, a Fígols, el 1975. En aquesta, hi van perdre la vida una trentena de treballadors, i les seves conseqüències van marcar un abans i un després, ja que va ser l'accident miner més greu dels últims 50 anys a tot l'Estat espanyol. Segons sembla, l'explosió es va produir després de Tots Sants, quan la mina va restar tancada dos dies i el sistema de ventilació va quedar parat. El dia 3 de novembre, quan es va engegar, es creu que una espurna va ocasionar l'explosió, tot i que l'interrogant sobre el seu detonant segueix obert encara ara. 

Segons han avançat a NacióBerguedà, el proper dissabte 5 de desembre es té previst organitzar, des de l'Ajuntament de Cercs, un acte institucional per commemorar les persones que van treballar en aquesta mina, però també tots els miners del Berguedà. Tal com ha explicat l'alcalde d'aquest municipi, Jesús Calderer, es té previst convidar institucions, associacions mineres i famílies, en un acte multitudinari obert a tothom que, en aquest cas, es faria a Fígols per motius d'espai.