La Pobla de Lillet viu amb escacs vivents la batalla de Barcelona de 1704

Prop de 500 persones omplen la plaça de l'Ajuntament, amb David Font i Josep Lara com a convidats especials

Aida Morales
03 d'agost del 2015
Actualitzat a les 18:08h
Partida Vivent d'Escacs de la Pobla de Lillet
Partida Vivent d'Escacs de la Pobla de Lillet | NacióBerguedà

Un any més, i continuant amb l'essència del Tricentenari, la Pobla de Lillet ha recreat aquest diumenge una de les batalles més disputades de Barcelona al segle XVIII; la de 1704. Ho ha fet, però, amb els escacs com a eix conductor, i amb cavalls, alfils, torres, reis i peons que cobraven vida amb cadascun dels seus moviments. 

En una partida combativa i de moviments calculats, la Pobla ha explicat la batalla entre aliats i felipistes que va tenir lloc a Barcelona el 27 de maig de 1704, amb una esquadra de 30 vaixells anglesos i 18 d'holandesos, entre Jordi de Darmstadt, que comandava a les ordres d'Antoni de Peguera, i el Duc de Berwick, sota les ordres de Felip V. Una lluita excepcional, treballada fins a les últimes conseqüències i amb una ambientació única. 

Al seu voltant, uns 500 espectadors ocupaven bona part de la plaça de l'Ajuntament, el Pont Vell i les rodalies, tot i que enguany s'ha notat un descens de visitants respecte de l'any passat, quan l'Open d'Escacs celebrava els seus 25 anys. Entre les autoritats, l'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, però també com a convidats especials, el batlle de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, i el nou president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Gironella, David Font.

 

Participants a la Partida Vivent d'Escacs Foto: NacióBerguedà

Com cada any, la representació ha començat a les 22.00 hores, quan els dos exèrcits han sortit de la Rectoria i han desfilat pel centre històric fins a la plaça de l'Ajuntament, amb un seguici de música, torxes i estandars. Durant aquest recorregut, visitants i poblatans han pogut tornar a gaudir dels fabulosos vestits d'època i complements que l'any passat es van configurar expressament per a representar la batalla del 1714 i que, enguany, s'han volgut aprofitar, desvinculant-se lleugerament dels habituals, basats en l'Edat Mitjana i en la història dels Mataplana. 

Acte seguit, ha començat una batalla d'estira i arronsa, on no s'han escatimat els morts i en què, finalment, els Aliats n'han sortit victoriosos. Això forma part, segons els organitzadors, de la tradició de les partides vivents, en què cada any guanya un bàndol diferent. 

Durant aquesta setmana, l'Open d'Escacs continua, amb altres activitats relacionades amb aquest esport. El proper dimarts 4 d'agost tindrà lloc la sessió de simultànies a càrrec del Gran Mestre Karen Movsziscian i, dissabte 8 d'agost es repetirà el Concurs de Puzzles, que es va encetar l'any passat. 
 

Galeria de fotos de la Partida Vivent del 2014 (Aida Morales)

 

Open d'Escacs de la Pobla de Lillet Foto: NacióBerguedà

 

Partida Vivent d'Escacs de la Pobla de Lillet Foto: NacióBerguedà