BLACKBERRY SMOKE

Pep Saña
02 d'agost del 2015
Actualitzat a les 22:46h
990_1438548371blackberry
990_1438548371blackberry

Amb el motllo del southern rock de Lynyrd Skynyrd, una bona dosi de 'outlaw honky tonk country' i una mica de bluegrass, gospel i R&B tot barrejat, Charlie Starr (veu i guitarra), Paul Jackson (guitarra), Richard Turner (baix), Brandon Still (teclats) i Brit Turner (bateria) formen Blackberry Smoke a Atlanta, Geòrgia, el 2000. 

Blackberry Smoke saben molt bé què es treballar dur, tocar 250 dates cada any, i estar sempre a la carretera. Han fet gires i amistat amb mites del southern rock com The Marshall Tucker Band, ZZ Top (Billy Gibbons va tocar amb ells en un show a Florida), Zac Brown Band, Lynyrd Skynyrd i The Allman Brothers Band entre d’altres, i han girat per Europa tres vegades.

Blackberry Smoke ha guanyat una multitud de fans apassionats i lleials que continua creixent a mida que la pròpia banda evoluciona i no para de girar. Charlie Starr diu, rient: "L'única vegada que ens aturem o ens agafem temps lliure és quan l'esposa d’algun de la banda té un nen". 

Si el que busquem és la banda que defineix el que és el southern rock d'avui dia, Blackberry Smoke és la que t’atrapa. Són els paios de cabells llargs, que transmeten  frescor i autenticitat, que agafen la torxa que es va encendre per primera vegada amb Lynyrd Skynyrd i The Allman Brothers, després va ser transmesa a bandes com The Black Crowes, i ara està escrivint la història del southern rock amb l'orgull d’assegurar-se que el so ha passat a una nova generació. Si Ronnie Van Zant aixequés el cap, segur que faria un somriure d'orella a orella en comprovar com continuen amb el seu llegat.

El llistó es tan alt que la premsa especialitzada es pregunta: Són Blackberry Smoke els nous Lynyrd Skynyrd? No sé si arriba a tant, però ZZ Top els adoren, Lynyrd Skynyrd els estimen i una veu tan autoritzada com Gregg Allman diu que "posaran de nou en el mapa el southern rock".

En poc més d'una dècada junts, Blackberry Smoke ha publicat quatre àlbums d’estudi, dos EPs i dos DVDs en directe: 'Live From The Georgia Theatre' (2012) i 'Leave a scar live in North Carolina' (2014).
 
Bad Luck Ain't No Crime (2004)

Un àlbum de pur y autèntic rock’n’roll i southern rock, produït per Jesse James Dupree i que sona a una barreja entre Black Crowes, Buckcherry y Georgia Satellites. Una meravella de disc que va ser una bomba, i que va fer que moltes orelles es comencessin a obrir a aquesta banda.
 
 

Blackberry Smoke - Angeline


Blackberry Smoke - Muscadine



Little Piece of Dixie (2009)

Segon disc dels d'Atlanta després del seu magnífic debut 'Bad Luck Ain't No Crime'. Diuen que quan tens un gran disc de debut, el difícil és que el teu segon disc estigui a l'alçada del primer. Bé, doncs, no només està a l’alçada, sinó que aquest 'Little Piece Of Dixie' el supera amb escreix. No inventen res de nou (ni falta que fa). Southern rock de la vella escola Lynyrd Skynyrd que sona a glòria, tot el  disc és excel·lent de principi a fi.
 
 

Blackberry Smoke - Good One Comin' On


Blackberry Smoke - Sanctified Woman


Blackberry Smoke - Shake Your Magnolia



Blackberry Smoke - Live at Georgia Theatre (2011)

Primer DVD en directe de la banda, gravat al mític Geòrgia Theater, d’Athens a l'estat de Geòrgia, és a dir, a casa i amb totes les entrades venudes. Hi ha entrevistes amb membres de la banda entre algunes de les cançons que expliquen la història de com va començar tot, i la seva manera d’entendre la música. També avancen algun tema en directe del que seria el seu proper disc d’estudi 'The Whippoorwill'.
 
 

Aquest DVD no es troba als canals normals de compra, ha de ser d’importació i surt un pèl car, però val molt la pena. No patiu, aquí us deixo l’enllaç del concert complert i en HD.

Blackberry Smoke - Live at Georgia Theatre



The Whippoorwill (2012)

Si els dos primers treballs ja deixaven veure davant de quin tipus de banda ens trobàvem, 'The Whippoorwill' ho confirma, i no deixa cap mena de dubte.

'The Whippoorwill' es un àlbum que deixarà satisfet al mes exigent fan del southern rock, aromes Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band, 38 Especial, Blackfoot o ZZ Top, en la més pura tradició del rock americà d'arrels del sud. Guitarres Slide, pianos de tuguri, riffs i temes frescos.
 
 


Blackberry Smoke - One Horse Town


Blackberry Smoke - Pretty Little Lie


Blackberry Smoke - Ain't Much Left Of Me



Blackberry Smoke - Leave a Scar: Live North Carolina (2014)

Segon directe de la banda amb format 2CD+DVD, en aquest també “juguen” a casa (North Carolina). Tocar és el que saben, i això és el que es fa més evident en aquest directe. Dona una gran visió sobre la banda, les seves famílies, els seus cotxes, els seus fills, i com tot encaixa i ajuda tant dins com fora de l'escenari. 

Si algú que mai ha sentit Blackberry Smoke, em demana que l’hi recomano d’aquests paios, 'Leave a Scar: Live North Carolina' sense cap mena de dubte seria la resposta.
 
 

Aquí deixo l’enllaç del concert complert i amb hd

Blackberry Smoke - Leave a Scar: Live North Carolina 



Blackberry Smoke - Holding All the Roses (2015)

Un any desprès, i fent un breu descans de les gires, entren a l'estudi amb el productor Brendan O'Brien. Menys de dues setmanes més tard, en surten amb 'Holding All The Roses'. Un conjunt de cançons que segueixen sent rock, segueixen tenint el to d’antro tavernari dels àlbums anteriors i l'esperit del sud en la seva genètica.
 

Blackberry Smoke - Too High


Blackberry Smoke - Holding All The Roses


Blackberry Smoke - Living in the Song


Anoteu aquesta data al calendari: Diumenge 18 d’octubre de 2015 - Barcelona (sala Bikini) Blackberry Smoke Holding All The Roses Tour. Concert recomenadíssim.
 
 
 
Pep Saña Vaig néixer el mateix any que els Rolling Stones a Vilada, i ara ja n’he viscut més a Berga. Vaig créixer escoltant els Déus del rock dels 70’s (els peluts, com deia el meu pare) i aquell “microbi” encara és a la meva sang. Sóc mestre industrial tèxtil, tot i que vaig canviar la Fàbrica per la ja desapareguda botiga de discs i pel·lícules Born 12.