L'Obert d'Escacs de la Pobla de Lillet suma la primera Fira Escac i Mat

La Partida Vivent continua al marge dels Mataplana i recrearà la batalla del 1704 entre aliats i felipistes

Aida Morales
29 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:54h

Exèrcit borbònic a la Partida Vivent d'Escacs de la Pobla de Lillet del 2014. Foto: Aida Morales.


Per celebrar els seus 25 anys, l'Obert d'Escacs de la Pobla de Lillet s'acompanyarà, aquest any, de la primera Fira Escac i Mat, que es realitzarà durant els dies 1 i 2 d'agost al centre històric del municipi. Segons ha informat a NacióBerguedà l'empresa organitzadora GiraEvents, es tractarà d'una fira temàtica que tindrà els escacs com a eix conductor, i que oferirà una activitat complementària pels centenars de jugadors, famílies i turistes que, tradicionalment, s'apleguen al petit municipi de l'Alt Berguedà durant aquests dies. 

La fira es podrà trobar a la plaça del Molí de la Vila, a la de l'Església i del carrer Verger fins a la plaça del Fort, amb una vintena de parades de productes artesanals i agroalimentaris de KM0. A més, també es recuperarà la figura dels capgrossos de la Pobla de Lillet, que seran els encarregats de llegir el pregó i animar el cap de setmana que, per altra banda, es complementarà amb tallers de manualitats, un concurs de dibuix infantil, un taller e zumba, una festa de l'aigua i un concurs d'Instagram, entre d'altres. 

Les activitats de la Fira Escac i Mat finalitzaran diumenge, coincidint amb la tradicional Partida Vivent d'Escacs que tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament a les 22.00 hores. Com en l'anterior edició, aquesta tindrà la seva base històrica al voltant del 1714, tot i que, enguany, la batalla que es recrearà serà la de 1704 entre aliats i els felipistes, comandada per Jordi de Damstardt a les ordres d'Antoni de Peguera, i el Duc de Berwick. 

 

Torneig d'escacs. Foto: Adrià Costa

Segons ha explicat el president del Club d'Escacs Lillet, Josep Salvador Casals, aquest any es repetirà l'experiència del S.XVIII a causa de la bona rebuda que va tenir la partida l'any passat. Commemorant el Tricentenari, desenes de veïns de la Pobla de Lillet es van implicar en l'elaboració de nous vestits i complements. No obstant això, Casals ha afirmat que, segurament, l'any que ves recuperarà la història i batalles dels senyors de Mataplana i que, durant els següents, es podrien anar alternant les dues èpoques. 

Per veure la partida en directe, s'instal·laran unes cadires i tribunes a la plaça de l'Ajuntament amb entrades que es podran comprar a partir de les 18.00 hores. En total, es preveuen vendre unes 180 entrades, tot i que, si el temps acompanya, es poden arribar a acostar més de 500 persones a la plaça i voltants. 

Més opcions

El també regidor a l'Ajuntament de la Pobla considera que la Fira Escac i Mat serà un complement “molt bo” per a tota aquella gent que, durant dissabte i diumenge, s'anirà acostant al municipi, bé perquè competeix al torneig, perquè acompanya algú que ho fa, o perquè s'ha sentit atret turísticament per l'espectacle.

“La gent que acostuma a venir al cap de setmana tindrà més opcions al poble”, ha destacat, i ha celebrat la iniciativa impulsada per una poblatana que, per altra banda, també ofereix un gran ventall de possibilitats per als més petits. 

Open d'Escacs

Durant la setmana de l'Open d'Escacs també hi ha programades tota una sèrie d'activitats adreçades a complementar el torneig. El mateix diumenge al migdia, per exemple, es podran realitzar partides gegants d'escacs; mentre que el dia 4 d'agost a les 22.00 hores tindrà lloc la sessió de simultànies a càrrec del Gran Mestre Karen Movxziszian. Per altra banda, el dissabte 8 d'agost es repetirà el Concurs de Puzzles, que van encetar l'any passat.