La família del miner assassinat José Puertas recuperarà les pertinences 66 anys després

L'Ajuntament de Vilada cedirà tota la documentació aquest dimarts

Redacció
27 de juliol del 2015
Actualitzat a les 10:40h
La família del miner assassinat el 1949 en aplicació de la Llei de Fugues, José Puertas, recuperarà, aquest dimarts, els seus efectes i documentació personal. Fins el moment, aquests es guardaven a l'Arxiu Municipal, tot i que l'Ajuntament de Vilada ha vist convenient retornar-los a la família.

L'acte serà a les 18.30 al Local Pirinenc de Vilada, amb la filla i la néta de Puertas, entre d'altres familiars. En els arxius, hi ha una quarantena de documents i imatges, així com una cartera de pell que conservava el difunt quan va morir. Alguns dels documents més destacats són un certificat de bona conducta per part de les empreses on havia treballat, cartes de recomanació, salconduits seus i de la seva família, targetes d'identitat com a obrer, una llibreta de caixa de la mina, una cèdula personal, una tarja provisional d'identitat, números de loteria i de la ONCE, i deu fotografies de caràcter familiar. 

Puertas, treballador de les mines de Fígols i militant anarcosindicalista, va ser detingut per la Guàrdia Civil la matinada de l'11 de novembre de 1949 per suposada col·laboració amb els maquis. Per aquest motiu, va ser sotmès a tres dies de tortura a la caserna de Berga i, finalment, va ser assassinat, conjuntament amb Josep Bertobillo i Joan Vilella a prop del pont del molí de la Sala. 

Més de 65 anys després, la família del miner assassinat podrà recuperar els seus efectes personals i documentació que, per altra banda i pel seu valor històric, han estat escanejats, inventariats i fotografiats per tal de conservar-ne una còpia a l'Arxiu Municipal de Vilada. 

A Berga, el Centre d'Estudis Josep Ester Borràs va pintar l'estiu passat un mural a la Ronda Moreta en record d'aquests tres anarquistes i, tres mesos després, es va celebrar un acte d'homenatge a la plaça de Sant Joan, on es va col·locar una placa en memòria dels tres represaliats.