Elois de calor, disbauxa i tradició

Desenes de galledes i mànegues mullen participants, animals i turistes des de primera hora del matí

Redacció
26 de juliol del 2015
Actualitzat a les 21:45h
Elois de Berga
Elois de Berga | Anna Emília Puig

Berga ha celebrat, durant aquest cap de setmana, uns Elois que s'han viscut a gust. El temps moderat de dissabte i la forta calor de diumenge han fet gaudir d'una festa tradicional, tot i que acompanyada de disbauxa i picardia. Durant el matí d'aquest diumenge, l'aigua ha rajat per bona part del centre històric i animals i persones fugint de la calor, han quedat més molls que mai. 

Aquesta festa va començar dissabte, amb les tradicionals passades al matí i al vespre presidides pel banderer i administradors. No ha estat fins diumenge, però, el dia fort dels Elois, quan han tingut lloc els actes més lluïts. La benedicció dels animals a la plaça de Sant Pere, el casament tradicional de l'Alt Berguedà, el Ballet de Déu i l'acte de lliurament de ferradures. 

 

Elois de Berga Foto: Anna Emília Puig

L'activitat més característica de la festa, i que implica una quantitat més gran de població és la benedicció dels cavalls i rucs, primer per part de l'Església a la plaça de Sant Pere i, al llarg del seu recorregut, des dels balcons i finestres de desenes de veïns. Des de primera hora del matí, les mànegues i galledes s'han fet notar com gerres d'aigua freda, i animals, participants, però també visitants i turistes, han quedat del tot remullats.

La boda tradicional de l'Alt Berguedà també ha estat una de les activitats més esperades. Recreant tots els passos que es donaven en aquest cerimonial, ha destacat la figura del fadrí, que ha entregat el ram a la núvia a Ca l'Andreu Borràs, i la desfilada de la futura esposa al llarg del carrer major que, aquest any, no s'ha pogut fer amb carro. El nuvi l'esperava a l'església de Sant Francesc, on la Farsa ha escenificat la boda, presidida per una gran comitiva vestida d'època, el banderer, els administradors i les autoritats de Berga.

I finalment, els Elois han tancat amb l'entrega de ferradures. En aquest acte, l'excalcalde de Berga Juli Gendrau ha rebut la màxima commemoració amb la ferradura d'argent, per la seva implicació en la festa com al banderer dels Elois l'any anterior. Abans de l'acte institucional a l'Ajuntament de Berga, però, la plaça de Sant Joan ha viscut la representació del ballet de Déu amb unes 200 persones. 

Els Elois recorden l'antiga feina dels traginers i, segons es coneix, la tradició de beneir els animals ve d'antic, concretament del segle XIV, tenint-ne les primeres referències el 1379. Durant anys, aquesta festa ha continuat, i en fa 51, que la Farsa representa la boda típica de l'Alt Berguedà. 
 

Ballet de Déu Foto: Anna Emília Puig

Arxivat a