L'alcalde de Santa Maria de Merlès critica que no s'hagi preparat «prou bé» la consulta del Lluçanès

Josep Costa assegura que no hi ha hagut prou informació, sobretot per la banda berguedana | El batlle preveu un resultat molt ajustat al municipi

Aida Morales
23 de juliol del 2015
Actualitzat a les 20:48h
576_1343806055_Santa_Maria_Merls_2009_
576_1343806055_Santa_Maria_Merls_2009_

Santa Maria de Merlès


L'alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, ha assegurat en declaracions a NacióBerguedà que la consulta que hi haurà aquest diumenge al municipi per decidir si vol formar part de la comarca del Lluçanès, no s'ha preparat “prou bé”. En aquest sentit, ha afirmat que, durant aquestes darreres setmanes, els membres del poble no han tingut l'oportunitat d'escoltar els avantatges i inconvenients per analitzar aquesta decisió, sobretot per part del Berguedà. 

“Aquest divendres tenim una reunió amb el Berguedà”, ha anunciat, tot criticant que “hi hauria d'haver més temps per poder meditar, pensar-ho i creure's algunes coses”. De fet, ha constatat que el Consorci del Lluçanès sí que ha fet campanya en aquest sentit, un acompanyament i interès que s'ha trobat a faltar per part de la comarca del Berguedà.

Per a Costa, a més, això s'agreuja amb el fet que Santa Maria de Merlès és un municipi “molt dispers”. Segons ha precisat, hi ha mitja part del poble que viu molt a prop de Prats de Lluçanès i que està, per tant, molt influenciat pel Consorci del Lluçanès, i una altra que queda més a prop de Gironella i Puig-reig, que prefereix el Berguedà. Tota aquesta gent, considera, hauria d'haver pogut escoltar totes les parts, analitzar la decisió i, aquest diumenge, votar amb consciència.

A Santa Maria de Merlès, igual que a la resta de municipis del Lluçanès, la votació començarà a les 9.00 del matí i finalitzarà a les 20.00 hores. Com que es tracta d'un poble petit de 177 habitants, l'alcalde calcula que el recompte serà ràpid, i que cap a quarts de nou del vespre ja es podrà donar un resultat. Segons el batlle, s'espera que aquest estigui molt dividit al municipi, justament per la dispersió territorial de tots els seus veïns al llarg d'uns 50 quilòmetres quadrats de terme municipal. 

En el cas que Santa Maria de Merlès votés 'no' i, per tant, volgués continuar formant part del Berguedà, aquest assumpte no s'hauria de ratificar al Ple. A més, com que el municipi forma part de la frontera exterior del Lluçanès amb el Berguedà, el seu vot contrari no afectaria a la creació de la comarca. Per altra banda, si es votés favorablement a la constitució del Lluçanès com a comarca, aquesta decisió s'hauria de portar al Ple municipal de l'ajuntament, i el Parlament redactaria la llei corresponent amb un Consell d'Alcaldes provisional, que seria el que regiria la comarca durant el procés de transició. El 2019, amb les noves eleccions municipals, seria quan el consell comarcal definitiu substituiria el Consell d'Alcaldes. 
 

El Berguedà demana que Santa Maria de Merlès continuï a la comarca

Com serà el procés participatiu d'aquest 26 de juliol?