L'abstenció del PSC a Borredà fa que el municipi no pugui entrar a l'AMI amb «ple dret»

Treballem Junts per Borredà lamenta que el partit de Joan Roma hagi "enganyat" i no hagi facilitat l'adhesió per majoria absoluta | L'alcalde de Borredà assegura que els quatre regidors del PSC van fer un "acte de flexibilitat"

Aida Morales
23 de juliol del 2015
Actualitzat a la 13:09h
Borredà finalment no entrarà a formar part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) com qualsevol altre soci amb "ple dret", ja que la votació en què es va aprovar l'adhesió no va ser per majoria absoluta, sinó simple. D'aquesta manera ho ha assegurat l'associació independentista a NacióBerguedà, tot precisant que s'inclourà el petit municipi en la categoria de "soci inicial". 

Segons han recalcat, i si no hi ha cap altra votació en què l'adhesió s'aprovi per majoria absoluta, Borredà serà considerat per l'AMI com un municipi "amb interès", tot i que no podrà gaudir de tots els avantatges de ser un soci normal. En aquest sentit, no se'l contemplarà com un associat i, per tant, tampoc pagarà cap quota. 

Al Ple extraordinari que es va celebrar aquest dimecres al vespre, l'Ajuntament de Borredà va aprovar amb els tres vots favorables de Treballem Junts per Borredà (CUP) i les quatre abstencions de Compromís x Borredà (PSC) la integració del municipi dins de l'AMI. No obstant això, aquesta majoria simple no permet la seva adhesió, ja que els estatuts de l'Associació requereixen que hi hagi majoria absoluta. 

En aquest punt, i segons ha explicat a aquest diari l'alcalde de Borredà, Joan Roma, el seu equip no tanca "cap porta" a negociar una propera votació, tot indicant que ell o algun dels altres tres regidors haurien de votar una cosa sobre la qual estan "en contra". De fet, ha precisat, Compromís x Borredà ja va voler fer "un acte de flexibilitat" al Ple a través de l'abstenció, ja que entenien que bona part del municipi ho volia. 

En aquest aspecte, ha relatat, quan dues hores abans de la sessió plenària la secretària els va avisar que no era suficient per entrar a l'AMI, Compromís x Borredà es va tornar a reunir, i alcalde i regidors van decidir mantenir-se "per coherència" en l'abstenció. 

Un "engany"

"El resultat és que la gent es va sentir enganyada", ha criticat el portaveu de l'oposició Antoni Chueca en declaracions a NacióBerguedà. Segons ell, Roma sabia que no es podria fer efectiva la integració dins de l'Associació de Municipis per la Independència i, malgrat tot, "no va fer res". 

Això, ha remarcat, va causar que bona part del poble sortís de la votació amb "sensació d'engany" i que, després de finalitzar el Ple extraordinari, se sentissin "estafats". 

A més, ha explicat que off de record es va parlar de no realitzar cap tipus de pressió abans i durant el Ple, a canvi que Compromís x Borredà afavorís l'entrada dins de l'AMI. D'aquesta manera, ha explicat, "no hi va haver merder i ningú va anar a fer pressió al carrer o a l'ajuntament" i, en canvi, l'adhesió no es podrà fer efectiva. 

Sobre la possibilitat de tornar a realitzar una altra votació per intentar aconseguir la majoria absoluta, el dirigent de la CUP ha indicat que s'ho plantejaran: "Ens ho hem de plantejar, ja que s'han fet estratagemes no gaire normals".