Ber-Net i l'Hospital, 35 anys de relació escapçats per una multinacional

La seva directora lamenta que no es premiï la proximitat i l'experiència

Pere Gendrau
27 de juliol del 2015
Actualitzat el 28 de juliol a la 13:15h
Cartell a la seu de Ber-Net a Berga
Cartell a la seu de Ber-Net a Berga | Redacció

El passat 15 de juliol, el Patronat de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga va posar punt, qui sap si seguit o final, a la relació que havien mantingut des dels seus inicis el centre hospitalari amb l'empresa berguedana de neteja Ber-Net. El concurs per renovar la concessió el va guanyar ISS, una multinacional d'origen danès que ja està instal·lada a diversos centres sanitaris del Principat de Catalunya. Tot i haver estat, inicialment, considerada com una oferta de caràcter baixa desproporcionada, el gerent de l'Hospital, Enric Ballabriga, va considerar que la proposta d'ISS s'ajustava als paràmetres exigits.

La directora de Ber-Net, Mònica Bilbao, lamenta no poder continuar amb el servei de neteja de l'Hospital per l'impacte econòmic que els suposa perdre un volum important de facturació. “Si seguim així, les petites i mitjanes empreses desapareixeran”, adverteix. Però també des del punt de vista més emocional. “Ber-Net va néixer amb l'Hospital, sempre ho he sentit a dir així. Per nosaltres, té una part sentimental important. Gràcies a això vam arrencar. Portem 35 lluitant i intentant que estigui net”, assenyala Bilbao. Però aquesta experiència no ha estat prou per fer front a les condicions que permeten a ISS haver plantejat una oferta de 544.570 euros anuals per la cobertura del servei.

 

Interior de la seu de Ber-Net Foto: Redacció

Tal com consta en la resolució del concurs, l'empresa guanyadora va justificar el baix cost de la seva oferta en diversos paràmetres. D'una banda, els materials, arran de les avantatges en la compra que té una multinacional i dels “materials concentrats i sistemes de neteja que augmenten la rendibilitat”. També el fet de tenir maquinària ja amortitzada d'altres centres, el poc impacte de l'estructura de costos a l'empresa o el fet d'optar per incrementar la quota de mercat en detriment del benefici industrial.

Pel que fa a la proposta de Ber-Net, el que també incrementa el preu, segons indica Mònica Bilbao, és el “servei de neteja que es plantejava”. Es buscava, diu, la millora de l'eficiència. I, per aconseguir-ho, es volien substituir tots els carros existents per uns de nous que incorporen un nou sistema de fregat amb un drap humit. Es tracta d’un sistema molt més eficient i higiènic, segons Ber-Net, ja que estalvia viatges per canviar l’aigua, avarca més extensió a l’hora del fregat, s’utilitza un drap humit per a cada habitació/sala, és més ergonòmic, etc.

A banda de la diferència de preu, el que també ha restat puntuació a Ber-Net en el concurs és la proposta d'hores de formació i d'hores extres. Els seus responsables ho lamenten perquè, si és així, és per haver fet un plantejament realista. I a tot això s'hi ha de sumar el coneixement que l'empresa té del centre sanitari i la proximitat. “No és el mateix que la cap de recursos humans de l'empresa sigui de Berga que de fora. Quan hi ha un problema de personal, en un quart d'hora el podem arreglar”, afirma Bilbao.

El contracte estipula que ISS assumeix el servei de neteja de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga durant dos anys prorrogables a un més un. Tal com ha assenyalat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, en una entrevista a aquest mitjà, dedicaran una persona a fer el seguiment d'aquesta concessió. No només pel control que volen exercir sobre totes les que té l'Ajuntament, sinó també pel fet d'haver-se concedit arran d'un concurs en què l'actual equip de govern no va participar. Veurem, llavors, si la història de Ber-Net evoluciona més cap a un punt seguit o cap a un punt final amb l'Hospital.
Arxivat a