L'exalcalde Juli Gendrau rebrà la ferradura d'Argent dels Elois

L'Ajuntament de Berga demana respecte pels animals i una alta participació en aquesta festa tradicional

Redacció
22 de juliol del 2015
Actualitzat a la 13:10h

El fadrí porta el ram a la núvia a la boda típica de l'Alt Berguedà Foto: Aida Morales


L'exalcalde de Berga Juli Gendrau ha estat la persona triada per la Junta Conservadora de la Festa dels Elois per rebre, aquest any, la ferradura d'Argent, la commemoració més valorada d'aquesta tradició, per la seva col·laboració durant anys en el transcurs de la festa. Gendrau va ser, l'edició anterior, el banderer, un càrrec que va sol·licitar “perquè li feia molta il·lusió”, segons va afirmar el llavors regidor Jaume Vegas, en el que van ser els seus darrers Elois com a alcalde. 

Aquest any, com ja s'havia fet en edicions anteriors, els Elois començaran dissabte en compte de divendres. Serà a les 12.00 del migdia, quan el tabaler, acompanyat per la Banda de l'Escola de Música farà la passada tradicional d'anunci de la festa. A les 19.00 hores, el tabaler, el banderer i els administradors recorreran amb la Cobla Ciutat de Berga diversos carrers fins a la plaça de les Fonts, on hi haurà una audició de sardanes i, a les 22.00 hores, començarà el ball a la plaça Viladomat. 

Durant aquest dia, segons ha recordat la regidora de Festes, Mònica Garcia, no es podrà tirar aigua, i qualsevol infant que pugi sobre un ruc haurà d'anar acompanyat d'un adult. En aquest sentit, ha demanat “prudència i respecte pels animals” amb la voluntat que tothom pugui gaudir d'aquesta tradició, i ha instat a aconseguir una “alta participació”.

Els actes dels Elois continuaran diumenge amb salves de trabuc a les 9.00 del matí anunciant la sortida dels cavalls que realitzaran, com cada any, la tradicional passada pels carrers de la ciutat. Segons ha informat l'Ajuntament, el recorregut començarà a la Font del Ros, seguirà per Pio Baroja, Comte Oliva i carrer del Roser, fins a arribar a la plaça de Santa Magdalena, on es repartirà xocolata i barreja. A les 10.00 del matí es farà la benedicció dels animals a la plaça de Sant Pere i a les 10:45 hi haurà el típic casament de l'Alt Berguedà. Com és tradició, el nuvi acudirà al temple des de l'antiga casa Bartrina, i de ca l'Andreu Borràs, al carrer Buxadé, en sortirà la núvia, que anirà cap a l'Església de Sant Francesc. 

Una vegada finalitzada la boda, es farà el ballet de Déu i, a les 13.00 hores a la Sala de Plens de l'Ajuntament, es lliurarà el premi del VII certamen per a joves dissenyadors a Rubén Torres, i les ferradures als col·laboradors de la festa. 
 

Consulta el programa sencer amb totes les activitats dels Elois 2015

 

El Ballet de Déu Foto: Aida Morales

Arxivat a