El paper de la dona al món industrial es reforça amb una exposició al Museu del Ciment

El Clot del Moro celebra la seva Festa Major reflexionant sobre les dones i la industrialització

Redacció
21 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:03h

Quin va ser el paper de la dona durant la industrialització? En quines condicions va treballar? Aquestes són algunes de les preguntes que s'intentaran anar explicant a través de l'exposició 'La dona al món industrial', que l'alcalde de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà, i el director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau, inauguraran el proper dissabte al Museu del Ciment Asland del Clot del Moro.

Aquesta exposició, que es va poder visitar fins el 15 de juny a Barcelona, s'ha instal·lat a l'Alt Berguedà per treure a la llum el paper que la dona va tenir en al formació dels mercats de treball industrials, així com les seves condicions laborals i socials. Concretament, està dividida en cinc àmbits temàtics: operàries, discriminació, esposes i mares, mobilitzacions feministes, i emprenedores i empresàries, que relaten i fan reflexionar sobre la divisió del treball per gènere, la discriminació salarial, el control moral i l'assetjament sexual. 

Per altra banda, l'exposició també parla del fenomen de la creació d'escoles bressol, i d'escoles de nois i noies a les colònies industrials amb l'objectiu d'afavorir la màxima productivitat a les fàbriques; i posa de relleu les principals vagues i mobilitzacions protagonitzades per dones treballadores de Catalunya. 

Pel que fa al seu guió i continguts, es tracta d'una exposició dirigida pels professors Martín Iturralde i Lluís Virós, membres del Grup de Recerca 'Treball, Institucions i Gènere', adscrit al Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona. 

'La dona al món industrial' s'inaugurarà aprofitant els actes de la Festa Major del Clot del Moro, en què també hi haurà activitats per als petits, portes obertes al museu, recorreguts amb el Tren del Ciment, concert i ball.