Ceràmica i alquímia renoven i exalcen les Festes de Pinós de Bagà

La 23a edició de la Setmana Medieval arrenca amb un dissabte de gran afluència de públic i nombroses activitats | Viso destaca el "valor afegit" de la festa, en comparació amb la resta de mercats medievals de Catalunya

Aida Morales
18 de juliol del 2015
Actualitzat el 19 de juliol a les 19:10h
Una de les demostracions de terrissa
Una de les demostracions de terrissa | Aida Morales

Com era d'esperar, les Festes de la Baronia de Pinós de Bagà han començat a l'altura d'allò anunciat. Des d'aquest dissabte a les 18.00 hores, els carrers del centre històric de la vila s'han omplert de visitants, i la gran quantitat de recreacions històriques han traslladat els observadors a una altra època, on l'artesania era l'ofici i les batalles campals, història de conquesta i honor.

De fet, les activitats han començat sense preludis. Poc després d'iniciar la cercavila d'honor presidida per les autoritats i els barons de Pinós, desenes de templers, soldats, arquers i camperols han iniciat l'esperada batalla campal al Parc de la Vila. Al seu voltant, unes 300 persones han observat la recreació de la lluita, que ha fet desembeinar les espases, les llances, els arcs i que, finalment, ha acabat amb el cos a cos. 

Una batalla simbòlica, amb tocs de realitat i, sobretot, emmarcada en un entorn ideal. No gaire lluny, al costat del riu, també es trobava el campament dels soldats, on s'han pogut veure les tendes on dormien, els utensilis de cuina, i els jocs i entreteniments per passar les hores. Allà s'han reunit després de la lluita, i també ha estat allà, on han recreat la vida lluny del camp de batalla.

No obstant això, el plat fort d'aquestes Festes de Pinós que aquest any compleixen la 23a edició han estat les incorporacions d'un monogràfic de ceràmica i terrissa, en què mestres artesans han demostrat les seves tècniques; i un nou espai d'alquímia, amb fins a sis parades que han explicat els secrets de la recol·lecció d'herbes remeieres, amb un Apoteke de l'època a la farmàcia del poble. 

 

Un dels guanyadors de la batalla campal de Bagà Foto: Aida Morales

Aquests dos elements, sumat a la reestructuració del mercat a partir de diferents espais temàtics és, segons l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, una de les claus de l'èxit d'aquesta edició. “O fem coses, ens renovem i ens reinventem, o fàcilment no haguéssim aguantat 23 anys i no voldríem assolir-ne 23 o 50 més”, ha explicat. Per això, ha reconegut que es tracta d'unes Festes de Pinós “ambicioses”, amb un èxit evident de les dues incorporacions, i que, segurament, continuaran en la mateixa línia de cara als anys vinents: “La idea és que cada any es vagi posant com a element diferencial un altre ofici”. 

I és que, al llarg del recorregut preparat pel centre històric, el nombre de parades enguany ha crescut, amb demostracions de joieria, una teteria, pastissos, productes agroalimentaris i de proximitat, jocs per a menuts, i més de 30 activitats i oficis que han convertit la vila en una autèntica pel·lícula històrica. 

El "valor afegit"

Segons Viso, tots aquests aspectes fan que les Festes de Pinós de Bagà es desmarquin amb u n “valor afegit” que les distancia de la resta de festes i mercats medievals que hi pot haver arreu de Catalunya. Això, ha concretat, es va decidir quan es va optar per realitzar una demostració d'oficis, en comptes d'un simple mercat medieval, així com quan Bagà, l'any passat, va esdevenir la capital del medieval de Catalunya. 

En aquest sentit, l'alcalde s'ha mostrat convençut que la vila ja és un dels “referents” més importants del medieval de Catalunya. I no només per la qualitat de l'entorn i la quantitat d'oferta durant tot el cap de setmana, sinó pels 23 anys que porta esdevenint un escenari medieval i d'atracció turística. Respecte d'aquest “èxit”, però, l'ha volgut desmarcar del consistori, tot afirmant que és possible gràcies a la gran quantitat de persones, entitats i associacions que “aporten idees” i treballen per portar-ho a terme: “Des de l'Ajuntament sabem que, sense la feina de tota aquesta gent, això no seria possible”.
 

GALERIA DE FOTOS de les Festes de la Baronia de Pinós de Bagà 2015

 

Batalla campal de les Festes de Pinós de Bagà Foto: Aida Morales