El Castell de Guardiola podria haver estat un dels més importants del Berguedà

Arqueòlegs i historiadors coincideixen en destacar la important situació estratègica de la fortificació

Aida Morales
17 de juliol del 2015
Actualitzat a les 20:19h
Equip d'arqueologia del Castell de Guardiola de Berguedà
Equip d'arqueologia del Castell de Guardiola de Berguedà | Gerard Ferrer

El Castell de Guardiola de Berguedà, que des de fa cinc anys acull campaments arqueològics de la Generalitat de Catalunya, podria haver estat un dels més importants de la comarca per la seva situació estratègica i fronterera amb el comtat de la Cerdanya. Així ho ha afirmat a NacióBerguedà el professor Gerard Ferrer, i ho ha confirmat l'arqueòleg responsable de l'excavació Jordi Guàrdia, que aquest divendres han finalitzat el sisè camp de treball organitzat en aquest punt de l'Alt Berguedà. 

Segons ha explicat Ferrer, la passió per tornar a descobrir el castell va sorgir d'un grup de guardiolencs el 2008. Llavors es van fer les primeres neteges i es va començar a desbrossar la zona, però no va ser fins el 2010 que es va iniciar un camp de treball per a joves d'entre 14 i 17 anys amb un doble objectiu. El primer, tornar a treure la llum un patrimoni oblidat i de gran valor històric i, el segon, convertir-se en una activitat formativa i pionera a la comarca per a joves apassionats per l'arqueologia. 

 

Dos joves participants al camp de treball d'arqueologia del Castell de Guardiola Foto: Gerard Ferrer

Durant tots aquests anys, ha explicat Ferrer, la feina ha estat molta i “dura”. Quan es va començar “tot estava molt enterrat i abandonat”. No obstant això, a mesura que s'anava excavant, es van començar a trobar estructures del que havia estat la muralla, les dues torres, la torre d'homenatge i les estances de l'interior del castell. Aquesta edificació, ha relatat l'impulsor del taller, pertanyia al Monestir de Sant Llorenç i, durant l'edat mitjana, va suscitar molt d'interès per part dels Pinós i dels nobles de Berga. El motiu de tot això, ha precisat, era la seva situació estratègica d'entrada a la vall de Brocà, amb un control sobre el camí ral, amb dos ponts sobre el Llobregat i el riu Saldes, i amb la possibilitat d'exercir de control de pas cap al comtat de la Cerdanya. Aquest fet, segons apunten diversos historiadors, li confereix la virtut de ser, possiblement, un dels castells més importants del Berguedà en aquella època. 

Troballes

Les notícies documentades del castell daten el segle X, però les troballes arqueològiques, tant d'estructures com material, sobretot ceràmica, són dels segles XII i XIII, ha explicat l'arqueòleg. Pel que fa als descobriments més interessants, ha destacat trossos de ceràmica grisa medieval, una sivella de cinturó de l'època, os treballat, vidres i un anell. 

Aquest mes de juny, a més, es va inaugurar al Monestir de Sant Llorenç una exposició fotogràfica de part del material més significatiu descobert en totes les edicions. Aquesta, ha explicat Ferrer, ha estat visitada per diverses persones, moltes d'elles de Guardiola però també turistes, el que fa que la gent “s'engresqui” a l'hora de recuperar i valorar aquest monument. 

Aquest campament s'ha pogut realitzar gràcies a diverses subvencions de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona i del Consell Comarcal, així com del suport de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà, que ha cedit les escoles per allotjar els participants.
 

Camp de treball d'arqueologia de Guardiola de Berguedà Foto: Gerard Ferrer

 

Participants al camp de treball d'arqueologia de Guardiola de Berguedà Foto: Gerard Ferrer