David Font és elegit nou president del Consell Comarcal amb 11 vots

El candidat d'ERC aconsegueix sis vots, la CUP vota en blanc i el PSC dóna suport a Font

Aida Morales
17 de juliol del 2015
Actualitzat el 18 de juliol a les 10:48h
Ple de constitució del nou Consell Comarcal del Berguedà
Ple de constitució del nou Consell Comarcal del Berguedà | Aida Morales

L'alcalde de Gironella i president de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) del Berguedà, David Font, és, a partir d'aquest divendres, el nou president del Consell Comarcal, en substitució de Sergi Roca. Així s'ha decidit a la sessió plenària de caràcter extraordinari que s'ha celebrat aquest migdia, en què se l'ha investit en la presidència i constituït la nova configuració de l'ens supramunicipal. 

Davant de moltes cares noves i sense la majoria absoluta de l'última legislatura, Font ha aconseguit els nou vots del seu grup, així com els dos pertanyents al Partit dels Socialistes de Catalunya. Aquest, de fet, és un dels acords que es van fer públics aquest dijous, respecte del pacte de governabilitat que s'ha establert entre els dos partits de cara als propers quatre anys

Onze vots, doncs, que s'han imposat sobre els sis que ha aconseguit el també candidat a la presidència del Consell, el republicà i alcalde de Casserres, Josep Colillas. En el seu cas, es tracta dels sis vots corresponents als consellers d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), mentre que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha votat en blanc. 

 

El nou president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, a la presa de possessió Foto: Aida Morales

“No venim a fer política, ni de dretes, ni d'esquerres; sinó política municipal i pel ciutadà”, ha declarat Font en el seu discurs d'investidura. Segons ha precisat, la seva principal prioritat serà treballar pels 31 municipis que conformen el Berguedà i, al seu torn, per les més de 40.000 persones que hi viuen, i amb quantes més mans millor. Per això, ha instat tots els grups a treballar de manera conjunta, i a convertir l'ens en un espai aglutinador. 

La primera acció que emprendrà en el mandat serà, segons ha destacat, crear un Consell d'Alcaldes del Berguedà. Un espai de “debat” on tots els alcaldes, siguin del poble més petit o de la ciutat més gran, tinguin la mateixa veu i vot. Això ha de ser així, ha continuat, ja que la comarca és “diversa” i cada municipi pot tenir prioritats diferents. A més d'aquest Consell, però, Font també vol continuar treballant “al costat dels que ho passen més malament”, millorant les comunicacions i telecomunicacions, en la recollida de residus, en el camp de l'educació, de la sanitat i, a ser possible, per poder tirar endavant els Jocs Olímpics d'Hivern 2026, sobre els quals afirma que no hi desistirà.

“I la llibertat del nostre país”, ha continuat, sense deixar de remarcar que, a partir d'ara, començaran mesos de treball per a la constitució d'un nou país. En aquest punt, ha assegurat que el Consell Comarcal del Berguedà estarà “al costat del procés i del país”, sense condicions: “Que ningú en tingui el més mínim dubte”. 

ERC demanava canvi

Després de felicitar el nou president, Esquerra Republicana de Catalunya ha destacat el seu creixement exponencial després d'aquestes darreres eleccions municipals, així com el de la Candidatura d'Unitat Popular i, per contra, la davallada de CiU i el PSC. Això, tal com ha afirmat el seu portaveu, Eduard Coronado, constata que la comarca vol “un canvi”. Per això, ha explicat, s'ha presentant Josep Colillas com a candidat a la presidència i, de la mateixa manera, s'ha justificat, fins l'últim moment, la voluntat de buscar un pacte d'esquerres. 

 

El portaveu d'ERC al Consell Comarcal, Eduard Coronado Foto: Aida Morales

No obstant això, i davant d'aquesta situació, ERC assegura que continuarà realitzant una oposició “activa i constructiva”, vetllant perquè el Consell Comarcal no sigui només un “simple estament més de la comarca” i treballant, en aquest sentit, per construir el Berguedà del futur. Respecte de l'àmbit nacional, ha destacat el recolzament a la independència de Catalunya i, de manera “clara i inequívoca”, al procés sobiranista. 

Nova etapa

Tant pel PSC, que per primera vegada entrarà a formar govern, com per a la CUP, que treballarà de manera activa dins l'ens comarcal, aquest divendres comença una nova etapa. Segons ha declarat la portaveu de la Candidatura d'Unitat Popular, Anna Alsina, aquest partit entra al Consell igual que ho ha fet al govern de l'Ajuntament de Berga, amb “il·lusió i empenta”, amb voluntat de treballar “més i millor” i d'apropar l'ens supramunicipal a la ciutadania. 

“Venim a fer una tasca política des de la radicalitat, és a dir, des de l'arrel”, ha avisat Alsina, abans de continuar: “Venim a repensar la comarca, la institució i el país”. En aquest aspecte, assegura que treballaran pel municipalisme, per les persones i perquè el Consell Comarcal no sigui un “tentacle” de la Diputació, tot realitzant “política de proximitat” i que respongui a les “necessitats reals” de la comarca. 

El PSC que, per la seva banda, passarà a tenir una vicepresidència gràcies a l'acord establert amb CiU, entoma una “nova etapa històrica” basada en el “compromís i la lleialtat”. Així ho ha afirmat el seu portaveu, Abel Garcia, destacant la reactivació econòmica, les oportunitats i les polítiques socials, com els seus tres eixos clau.
 

GALERIA DE FOTOS del Ple de constitució del nou Consell Comarcal del Berguedà

 

El nou president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, amb la consellera Meritxell Borràs i la diputada Montserrat Ribera Foto: Aida Morales