L'ANC demana superar les 2.500 persones al Pi per la «recta final» que viu Catalunya

L'Esquerra Independentista del Berguedà referma la vitalitat del Pi Jove, malgrat l'atemptat

Aida Morales
16 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:44h
Pi de les Tres Branques
Pi de les Tres Branques | Pere Gendrau

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga ho té clar; aquest proper Aplec del Pi de les Tres Branques que se celebrarà diumenge 19 de juliol ha de tornar ser multitudinari i refermar, d'aquesta manera, la força dels Països Catalans i el moment que està vivint Catalunya. Per això, i arran de les dues agressions que han sofert els dos pins monumentals durant els últims anys, l'ANC demana que la gent “respongui”, s'acosti al Pla de Campllong per ajudar a “demostrar la unitat”. 

Així ho ha afirmat el portaveu de l'Assemblea de Berga, Gerard Alsina, en declaracions a NacióBerguedà, tot destacant que l'augment exponencial de participants a la Diada serà una “indicció" molt important per a la recta final” que queda fins a les properes eleccions previstes plebiscitàries del 27 de setembre. 

L'acte, com cada any, començarà a les 10.00 del matí amb un cercavila a càrrec dels Gegants d'Espinalbet, els Trabucaires de Castellar del Riu i els Grallers dels Castellers de Berga fins al Pi Vell. Allà, es trobaran amb els Motards per la Independència, i els Amics dels Indrets del Record donaran el tret d'inici de l'acte unitari amb l'escenificació del poema 'Lo pi de les Tres Branques' de Jacint Verdaguer, amb l'arribada de l'Infant Jaume I i la seva cort. A continuació, tindrà lloc l'ofrena floral i els parlaments. 

 
Provinents de cada punt cardinal dels Països Catalans, personatges rellevants explicaran la seva visió del moment en què es troba Catalunya. Adelaia de Pedrolo, de la Fundació Manuel de Pedrolo parlarà en nom del Principat; l'historiador i filòleg Agustí Ventura com a representant del País Valencià; la professora d'alemany i català d'instituts de la Universitat de Perpinyà en nom de la Catalunya Nord, i la professora Pepa Nogués, en representació de la Franja de Ponent. Per la seva part, l'Esquerra Independentista també tindrà veu al Pi Vell amb Maria Corrales, de Poble Lliure, i Maria Plana, de la Plataforma som Països Catalans. Finalment, la vicepresidenta de l'ANC, Rosa Alentorn, tancarà l'acte. 

Enguany, l'escenari del Pi Vell agafa una especial rellevància, ja que l'arbre monumental de Catalunya es podrà tornar a veure en el seu estat original, és a dir, amb les tres branques que representen la unitat dels Països Catalans. L'operació de tornar a col·locar el tronc, segons va explicar l'empresa encarregada, no va ser fàcil, ja que pesava més de dues tones i cada pas s'havia de realitzar amb precisió de cirurgià. No obstant això, i després de més de dos dies de feina, la branca es va poder recol·locar subjecta per uns enclavaments metàl·lics, però integrada en l'entorn, com així ho va sol·licitar l'Ajuntament de Castellar del Riu. 

El Pi Jove segueix viu

Després de l'atac al Pi Jove a principis de juny, l'acte que ha convocat l'Esquerra Independentista del Berguedà pretén demostrar la seva fortalesa i vitalitat. Aquest arbre, situat a uns 200  metres cap al sud-est del Pi Vell, és un pi roig també de tres branques que, històricament, ha simbolitzat el caràcter més combatiu de la lluita pels Països Catalans. De fet, fa més de 200 anys que s'hi celebren aplecs i trobades, tot i que no va ser fins als anys 80 quan va esdevenir símbol de l'independentisme més radical, de la mà d'organitzacions com el Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. 

Per aquest motiu, i més enllà de la recent agressió, el Pi Jove ha aparegut atacat en altres ocasions, com recorda l'historiador berguedà Ramon Felipó. Concretament, va ser el febrer del 2010, amb talls al tronc i tretze perdigonades. 

Pel que fa a aquest any, l'esquerra independentista ha optat per realitzar un acte polític més sobri i contundent, amb un sol parlament i un concert en acústic del grup bagenc Kòdul. El tram entre els dos actes estarà unit, com l'any passat per una cercavila amb gegants, trabucaires i grallers.
 

Acte polític al Pi Jove Foto: Pere Gendrau