El Castell de Berga s'obre a la ciutat amb miquelets i visites guiades

Centenars de visitants recorren el recinte que descobreix una excavació arqueològica

Aida Morales
12 de juliol del 2015
Actualitzat el 13 de juliol a les 9:58h
Visitants al Castell de Berga
Visitants al Castell de Berga | Aida Morales

Visitants al Castell de Berga Foto: Aida Morales

 

El Castell de Berga, una fortificació medieval que va ser transformada al segle XVII, va ser utilitzar durant les guerres carlines i, posteriorment, va acollir un hotel, ha obert aquest diumenge les seves portes al públic, amb l'objectiu de donar-se a conèixer i posar en valor la seva importància històrica, turística i patrimonial. 

De fet, centenars de berguedans i turistes han fet parada a les seves restes, assaborint de la mà del president d'Amics del Castell, Xavier Campillo, la seva història, i coneixent els resultats de les darreres excavacions que s'hi han realitzat. Entre aquestes, i segons van explicar a NacióBerguedà, es van descobrir els fonaments de l'antiga església de Santa Eulàlia, datada del segle XI, així com un polvorí i una torre. 

 
Durant les vistes, Campillo ha destacat alguns dels elements més característics de la fortificació, i n'ha remarcat la seva situació. "El Castell de Berga té el defecte que està envoltat per turons que li fan ombra", ha explicat als visitants. Aquest fet, que en l'època medieval no va ser un problema, es va convertir en un greuge més endavant, ja que quedava totalment desprotegit i era apte per a l'atac. Per això, es van construir una sèrie de torres, fortaleses i baluards al seu voltant, com ara la Torre del Mercadal, la de Fumanya, la de la Petita. 

El Castell de Sant Ferran, propietat del Consell Comarcal del Berguedà, està en procés d'excavació. L'objectiu, tal com ha destacat Campillo, és que es puguin treure a la llum els elements més antics, per tal de donar-li valor històric i fer-lo més visitable. 

La Festa del Castell, a més, ha servit per retornar el valor turístic de l'indret, que s'ha omplert de miquelets i trabucaires. Tots aquests han permès fer-se una idea de com podia haver estat la fortificació en un moment determinat de la seva història. Per la seva banda, els trabucaires han realitzat diverses voltes de salves, mentre que els bastoners Cop de Garrot de Berga també han demostrat les seves habilitats. A més, s'ha pogut gaudir de la música de la Berguedana de Folklore Total i de l'activitat dels Arquers de Brocà. La celebració ha finalitzat amb el 2n Arròs del Governador. 
 

Un dels personatges figurants de la Festa del Castell de Berga Foto: Aida Morales

 

Dos miquelets al Castell de Berga Foto: Aida Morales

 

Els bastoners Cop de Garrot Foto: Aida Morales

Arxivat a