Francesc Ribera afirma que Berga està en «ruïna econòmica» i que ja s'han gastat les previsions d'un any i mig

Montse Venturós haurà de parlar amb Ada Colau sobre els JJOO d'Hivern 2026

Aida Morales
09 de juliol del 2015
Actualitzat el 13 de juliol a les 12:32h
El regidor d'Economia Francesc Ribera exposant els números de l'Ajuntament de Berga
El regidor d'Economia Francesc Ribera exposant els números de l'Ajuntament de Berga | Aida Morales

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha dibuixat aquest dijous al primer Ple municipal ordinari de l'organisme una situació dramàtica, pel que fa als números del consistori. Segons ha assegurat, els comptes de l'Ajuntament són un "desastre absolut" i una "ruïna econòmica" i, malgrat el que digui el romanent de tresoreria, en aquests sis primers mesos ja s'ha gastat el 150% del que es tenia pressupostat. 

"Tenim el pressupost d'aquest any, i mig del que ve gastat", ha avisat en una clara crítica dirigida a l'antic equip de govern. A més, ha denunciat que en els últims mesos s'hagi aplicat una "política de terra cremada", sense tenir en compte els que vindrien després, gastant-se 650.000 euros en sis mesos, mentre que el màxim que es podia gastar en un any eren 400.000 euros.

Pel que fa a números, Ribera ha comptabilitzat amb uns 8,9 milions que el consistori pagarà aquest 2015 pel que fa a sous, llum, despeses mensuals i amortitzacions de préstecs, entre d'altres. Per contra, tindrà 9,3 milions d'ingressos. Aquest 400.000 euros de beneficis, ha criticat, no són, ni molt menys, suficients per sufragar totes les despeses menors i de manteniment de la ciutat. 

En aquest sentit, el regidor ha volgut realitzar un avís, i donar un toc d'alerta al grup de Convergència i Unió (CiU) que, per la seva part, ha defensat que, durant el 2014, es va fer un "esforç molt important" de reducció del deute, que va permetre tenir superàvit, ha recordat el seu portaveu, Antoni Biarnés. 

 

El grup de CiU a l'Ajuntament de Berga Foto: Aida morales

Així mateix ho ha volgut remarcar la regidora del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Rosalia Monroy, que s'ha posat al costat de Biarnés recordant que el 2008 la tresoreria estava a -5 milions, mentre que el 2014 va acabar amb +4. Un esforç, ha declarat, que s'ha de valorar i una actitud, ha recriminat al regidor Ribera, que hauria de ser una mica més positiva: "Ha de reconèixer que estem sortint del forat; ens en sortirem". 

En aquest cas, però, el que es debatia era el compte general dels pressupostos del 2014, un punt de l'ordre del dia gens manipulable, i que s'ha aprovat amb tots els vots a favor i l'abstenció del PSC. 

El Ple municipal també ha autoritzat per unanimitat la sol·licitud d'extinció de la concessió del berenador de la Font Negra. Respecte d'això, tots els grups han demanat no "eternitzar" el conflicte, i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) s'ha compromès a parlar amb els concessionaris per intentar arribar a una solució. 

Diàleg amb Ada Colau

Per primera vegada en aquesta legislatura, els vots favorables de CiU, ERC i PSC han anat en contra de la voluntat de l'equip de govern, en el marc de la moció presentada pel grup convergent per demanar que l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, dialogui amb la de Barcelona, Ada Colau, per aconseguir una reunió amb els alcaldes del territori respecte dels Jocs Olímpics d'Hivern 2026. 

En aquest cas, el regidor Pau Bessa ha defensat el Jocs com una oportunitat per generar "beneficis" al territori i per tirar endavant infraestructures esperades com la C-16 o l'enllaç entre la Molina i Coll de Pal, a Bagà. Un argumentari compartit per Rosalia Monroy, del PSC. Per la seva part, ERC ho ha valorat com un projecte per "dinamitzar el territori", i ha lamentat que Colau no parlés amb les comarques pirinenques. 

 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós Foto: Aida Morales

La CUP, doncs, no ha pogut mantenir la majoria, malgrat el vot contrari d'Iniciativa per Catalunya Verds, al considerar "qüestionables" els Jocs Olímpics. Segons Ribera, aquests formen part de "l'orgia especulativa" que ha portat a aquesta situació econòmica i, segons el seu parer, els berguedans tenen altres prioritats.

Per altra banda, tots els grups han aprovat per unanimitat la moció de CiU per donar suport a la prestació de la Garantia +55, pels aturats de llarga durada de més de 55 anys; i tots els partits excepte el PSC, que s'ha abstingut, han votat a favor de la moció d'ERC per mantenir el compromís de la ciutat amb l'Associació de Municipis per la Independència. Per contra, no hi ha hagut dilemes per aprovar una altra moció dels republicans que instava l'equip de govern a tirar endavant uns pressupostos participatius. 

La polèmica entorn del Sant Crist

En el torn de precs i preguntes, la regidora convergent Maria Antònia Ortega ha volgut traslladar el malestar de part de la ciutadania després que la CUP, durant els seus primers dies al capdavant del govern, retirés el Sant Crist que presidia la sala de Plens: "Podem estar-hi d'acord o no, però correspon a tot el consistori decidir". 

Davant d'això, la regidora Sílvia Armengou ha argumentat la decisió afirmant que l'Ajuntament ha de ser la "casa de tots", i ha explicat que es va considerar d'aquesta manera per no polititzar la primera decisió de la legislatura: "Hi ha altres qüestions més interessants i prioritàries per a discutir als plens".

En aquest mateix torn, i responent preguntes dels grups de l'oposició, Ribera ha assegurat que l'equip de govern està treballant per adaptar a la legalitat la ràdio municipal, i l'edil Oriol Camps ha remarcat que, tant l'arranjament de la Rasa dels Molins com els nous vestuaris del camp de futbol s'estan treballant "amb la màxima celeritat".
 

La regidora de CiU Maria Antònia Ortega Foto: Aida Morales

Arxivat a