Els col·legis professionals reclamen el seu lloc en un nou Estat

Dotze dels catorze col·legis de la Catalunya Central reclamen "el reconeixement del seu paper" en una Catalunya independent

Pere Fontanals
10 de juliol del 2015
Actualitzat a les 10:44h
Representants dels 12 col·legis professionals que han signat el manifest.
Representants dels 12 col·legis professionals que han signat el manifest. | Pere Fontanals

Representants dels 12 col·legis professionals que han signat el manifest. Foto: Pere Fontanals


Dotze dels catorze col·legis professionals de la Catalunya Central han signat un manifest conjunt sobre el que serà el seu paper en una hipotètica Catalunya Independent. "Els dos que queden no ho han signat, purament, per una qüestió tècnica. O sigui, perquè formalment ho ha d'aprovar les seves juntes de govern, però confiem que s'hi afegeixin aviat", ha explicat el degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, durant la roda de premsa de presentació del manifest.

En aquest sentit, Pié ha recordat la particularitat catalana "a l'hora d'organitzar-nos en associacions, gremis, o col·legis professionals" i els intents de l'Estat espanyol "per desmuntar l'organització col·legial, bàsicament catalana" sense arribar-ho a aconseguir. És per això que el manifest incideix en la importància que un hipotètic nou Estat català reconegui el paper dels col·legis i que aquests no depenguin "de legislacions bàsiques d’altres Estats" ni estiguin subjectes "a òrgans judicials centralistes".

El degà dels advocats ha volgut deixar clar que el manifest és 'bàsicament organitzatiu", o sigui que "no es posiciona sobre els fons del debat sobiranista", però sí que vol exposar quin creuen que ha de ser el paper dels col·legis en el cas que Catalunya s'independitzi d'Espanya.

L'acord, que és una singularitat de la Catalunya Central, "hi ha molt bona sintonia entre els col·legis", està obert a les associacions empresarials o professionals i gremis que s'hi vulguin afegir.

Els col·legis que han signat el manifest són el Col·legi d'Advocats de Manresa, el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes tècnics i Enginyers de l'edificació de Barcelona - Delegació Bages - Berguedà - Anoia, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya - Delegació Bages - Berguedà, el Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya - Delegació Catalunya Central, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, el Col·legi de Metges - Delegació Bages, el Col·legi de Procuradors de Manresa, el Col·legi Oficial d'Agents comercials de Manresa, el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya - Demarcació de la Catalunya Central, el Col·legi Oficial de Treball social de Catalunya - Delegació Manresa - Catalunya Central, el Col·legi Oficial d'Infermeres i infermers de Barcelona - Delegació territorial del Bages, el Col·legi Professional de Delineants i Tècnics superiors en projectes de Barcelona - Delegació Bages, i la Delegació Bages - Berguedà del Col·legi Oficial de Gestors administratius de Catalunya.
 

Manifest dels col·legis professionals