Baixen un 50% les actuacions del Síndic de Greuges al Berguedà el 2023

Més del 40% de les interaccions tenen a veure amb les Polítiques socials

27 de març del 2024
Actualitzat a les 19:59h
La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, amb l'informe del 2023
La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, amb l'informe del 2023 | ACN / Laura Fíguls
La institució del Síndic de Greuges ha atès 72 demandes al Berguedà al llarg del 2023. La xifra es correspon a la meitat de les atencions efectuades durant el 2022, quan se'n van desenvolupar 144, segons es desprèn del balanç anual presentat per l'organisme. De fet, les dades d'atencions són les més baixes dels darrers cinc anys.

En concret, l'ens ha rebut 32 queixes i 38 consultes, la majoria de les quals (41,7%) en relació amb la temàtica de les Polítiques socials. Segueixen les demandes respecte de l'Administració pública i els tributs (22,2%), les Polítiques territorials (18,1%), Consum (12,5%) i Seguretat ciutadana i justícia (5,6%). 

Passant a observar la naturalesa concreta en funció de l'acció, cal posar en relleu les 10 queixes presentades pel que fa a l'Administració pública i els drets i les 7 sobre Serveis socials. En el capítol de les consultes, les més abundants van ser les vinculades al Consum, amb un total de 9.

El Síndic de Greuges també ha tirat endavant 2 actuacions d'ofici al Berguedà durant el 2023, les quals es troben encara en tramitació. La primera té a veure amb els municipis que no tenen vigent un pla local d'actuació per inundacions i la segona és per a la prestació del servei de transport adaptat per part dels consells comarcals.

En relació amb les dades sociodemogràfiques de les persones que s'han adreçat al Síndic de Greuges, la gran majoria es correspon a persones físiques (96,4%), sumant 53 persones. Entre tots, el nombre major és de residents a Berga (37), tot i que també són rellevants el nombre de veïns de Gironella (8), Puig-reig (7) i Avià (6) que s'hi van dirigir.


El còmput d'actuacions també va a la baixa a Catalunya

La suma d'atencions de la institució arreu de Catalunya, l'any 2023, també s'ha reduït respecte del curs anterior. Concretament, ho ha fet en un 6,8%, tornant a xifres similars a les de la prepandèmia (les mesures adoptades en el context de la Covid van suscitar moltes incerteses i dubtes que es van traduir en interaccions amb el Síndic). En tot cas, en l'informe s'evidencia que les queixes i les actuacions d'ofici han crescut respecte del 2022, un 3,3 i un 6,7% respectivament, però que les consultes han baixat en major proporció, en un 14,4%.

Distingint la naturalesa de les intervencions, el grup de Polítiques socials és el més habitual, amb un 43,8% de les peticions, seguit de l'Administració pública i tributs (21,7%) i les Polítiques territorials (15,4%). D'aquests, els subgrups d'Administració pública i drets (15,8%) i Educació (11,4%) han estat els més voluminosos.