La Pobla de Lillet renova el POUM, 36 anys després

Millorar l'accessibilitat al nucli urbà, urbanitzar els carrers pendents, el creixement del polígon Pla de la Vinya del Sastre i valorar el patrimoni industrial, alguns dels objectius

Nació
27 de març del 2024
Imatge d'arxiu de la Pobla de Lillet, amb el Pont de la Petita de fons
Imatge d'arxiu de la Pobla de Lillet, amb el Pont de la Petita de fons | Lídia López
La Comissió territorial d'urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat definitivament el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la Pobla de Lillet. El nou planejament substitueix la normativa anterior i vigent fins a la data, aprovada el 1988 i amb un caràcter molt bàsic. Segons informen des del Departament de Territori, la redacció del nou POUM s'ha regit sota els criteris de millora de les comunicacions del municipi i accessibilitat al nucli urbà, així com completar la trama urbana existent afavorint la compacitat i adequant la connexió entre les diferents parts del nucli.

Les actuacions en matèria de mobilitat i accessibilitat són algunes de les que seran més notables, ja que s'ha previst alçar un vial que uneixi els barris del Firal i les Coromines i que enllaci amb una nova rotonda que connecti amb la B-402, la carretera que travessa tot el poble, amb l'objectiu d'alliberar intensitat de trànsit aquesta via.

El Pla també contempla potenciar les activitats turístiques sostenibles i respectuoses amb la natura, alhora que dota de protecció els terrenys de valor agrícola i ecològic, proposant mesures per recuperar els camins rurals, els torrents i les rieres. En la mateixa línia, es preveu transformar aquells àmbits ocupats per antigues indústries vinculades als cursos fluvials que travessen el municipi amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni industrial històric, dotant-lo de nous usos que en permetin la recuperació i l'atracció de nova activitat econòmica al municipi.

En relació amb l'habitatge, el text preveu tres zones de desenvolupament en continuïtat amb el nucli urbà. A més, completa els pocs espais existents pendents de transformació, garantint l'obertura i urbanització dels carrers pendents d'executar i l'establiment d'alguna zona verda per esponjar les trames denses, com és el barri de les Coromines.

Pel que fa a l'ús industrial, es dissenya un petit creixement en continuïtat al polígon Pla de la Vinya del Sastre, per permetre l'ampliació de l'activitat existent. Paral·lelament, s'han considerat nous espais d'aparcament al poble i la transformació dels antics sòls industrials per integrar-los a la trama urbana.

La Pobla de Lillet se situa a l'extrem nord-est de la comarca del Berguedà i consta d'una superfície de 51,45 quilòmetres quadrats. S'alça a 843 metres d'altitud i, segons les dades de l'Idescat, el 2023 tenia una població de 1.087 habitants, sent un dels pocs municipis de la comarca que supera el miler de residents -8 de 31-.