La sequera fa disparar els visitants al centre d'interpretació de La Baells

L'espai museïtzat de la presa permet fer difusió de la història del pantà i incidir en la importància de fer un ús responsable de l'aigua

Nació
25 de març del 2024
La visita d'un grup d'estudiants a l'interior de La Baells
La visita d'un grup d'estudiants a l'interior de La Baells | ACN / Nia Escolà
L'actual context de sequera que viu Catalunya ha fet disparar el nombre de visitants al centre d'interpretació de la Baells, situat al municipi de Cercs. I és que, en tan sols un any, s'han duplicat les xifres, passant de 850 a 1.700 visitants. Aquesta popularització coincideix amb la manca de pluges i la situació del nivell d'aigua al pantà en un dels registres més baixos de la seva història. A més, és un dels pocs espais museïtzats en les instal·lacions d'una presa en funcionament que hi ha al territori. Tot plegat, resulta en una bona oportunitat per sensibilitzar sobre el malbaratament d'aigua.

Un grup d'alumnes de batxillerat de l'institut de Puig-Reig visita el centre en coincidència amb el Dia Mundial de l'Aigua. El recorregut l'ha encapçalat Oriol Pujol, que explica a l'ACN que és un bon moment per conscienciar respecte de la "petjada hídrica" que deixa cada persona, tot i valorar que la falta de pluges ja ha fet reflexionar la ciutadania. "Pensem que els pantans poden ser il·limitats, però hem de ser conscients que hi ha un límit d'aigua dolça a Catalunya", remarca.

"Quan hem arribat m'ha sobtat molta primera vista, perquè quan passo per la carretera de l'altre costat no es veu tant", comparteix la Núria Soler, una de les assistents, que admet haver quedat "impressionada" pel nivell del 20% de l'embassament. Un dels seus companys de classe, el Roger Arnau, també admet que "no és la imatge que agrada de veure": "Està molt baix, és com un desert". La preocupació és present entre el grup d'estudiants de Puig-reig, que en la majoria dels casos assegura que ja han pres mesures per estalviar aigua a casa: "Nosaltres som el futur i hem d'agafar coneixement per després poder tractar els temes i millorar-los", defensa Roger Arnau.

Més enllà de la divulgació sobre la sequera i les accions per evitar el malbaratament d'aigua, els joves destaquen que un els plats forts de la visita és endinsar-se a l'interior de la presa. "No m'ho imaginava tan gran, hi ha molts túnels i m'ha sorprès molt", assenyala l'Abril Sánchez. A més dels budells de la presa, també hi ha un espai museïtzat que consta de plafons explicatius sobre el procés de construcció del pantà de la Baells i altres aspectes tècnics: "És curiós perquè la van construir per parts i es veuen les línies de cada part", destaca Núria Soler.


"El pantà sec té més visites que amb aigua"

El responsable de l'embassament, Aleix Villegas, assegura que el fenomen del turisme de sequera també ha arribat al pantà de la Baells. "Vas passant per l'embassament i trobes gent i cotxes", explica. En tot cas, de moment, explica que no ha estat necessari implantar restriccions en la mobilitat com sí que s'ha hagut de fer en altres punts, com al pantà de Sau. "Com a molt hi ha alguna cadena en camins en mal estat, però és per un tema de seguretat", matisa.

En aquest sentit, Villegas posa en relleu que les massificacions de visitants, quan el pantà està ple, es concentren a l'estiu per l'oferta d'activitats a l'aire lliure. En canvi, quan hi ha sequera, es reparteixen al llarg de l'any: "El pantà sec té més visites que quan hi ha aigua", emfatitza el responsable, que precisa que els nivells actuals de reserva d'aigua no són els pitjors en la seva història. "Recordo almenys tres cops que ha estat més baix que ara", exposa Villegas, que assenyala que "sí que és veritat que el període sense pluges sí que és excepcional".