Llum verda al pressupost: del sí per «responsabilitat» de BeGI i Junts a la situació «d'alternativa real» del PSC

«La ciutadania està farta i el que vol és que fem el favor d'entendre'ns tots plegats», incideix l'alcalde, que es compromet a treballar per «llimar els malentesos»

22 de març del 2024
Actualitzat a les 10:13h
Moment de la votació dels pressupostos 2024
Moment de la votació dels pressupostos 2024 | Lídia López
L'Ajuntament de Berga ha aprovat definitivament el pressupost per l'any 2024. La sessió extraordinària de ple s'ha celebrat sense sorpreses i tot el peix venut, ja que tant Junts per Berga com Berga Grup Independent havien proclamat que donaven el vistiplau els comptes de l'equip de govern, conformat per la CUP i ERC. Tampoc va sobrevenir ningú el vot contrari del PSC, que hores abans de decidir en assemblea el seu posicionament ja havia deixat en evidència que s'havien sentit menystinguts en el debat.

"Junts per Berga va encarar la negociació amb 10 propostes posades sobre la taula el mes d'octubre i totes elles s'han incorporat al pressupost", ha explicat el portaveu de Junts, Ramon Caballé, que ha emfatitzat que "des de l'oposició, hem facilitat que la ciutat avanci". "Me n'he fet un fart de dir que farem una oposició amb cos de Junts i ànima de ciutat, i en moments com el del pressupost crec que és on es veu", sentenciava. 

En la mateixa línia d'entesa s'han manifestat des de BeGI: "Pensem que és un exercici de responsabilitat, i avui votarem a favor perquè en les diverses reunions que hem mantingut, alguns dels projectes importants per a nosaltres acaben entrant al pressupost", ha declarat la portaveu, Judit Vinyes. En tot cas, els independents han recalcat que aquest sí "no és una carta en blanc", recordant que "els aprovem condicionat a un seguit de punts". Amb tot, ha fet una darrera petició al plenari, i és que el govern comenci a treballar els pressupostos amb el marge suficient per aprovar-los a final d'any i que entrin en vigor en encetar el vinent.


Una «oposició de tres regidors»

Una hora abans de la celebració del ple, els tres regidors del PSC convocaven d'urgència la premsa per argumentar el seu vot al pressupost del 2024. El portaveu del grup, Abel Garcia, va avançar el no dels socialistes començant per posar en context la situació del país, on "la no aprovació d'uns pressupostos han precipitat l'avançament d'eleccions, precisament per una partida que no apareix".

Garcia tornava a lamentar que els han mancat dades concretes, indispensables de cara a fer propostes, a la vegada que denunciava la poca transparència de l'equip de govern de cara a respondre les peticions d'informació que ha fet el grup els últims mesos. També feia referència al compliment nul d'alguns acords subscrits anteriorment, els quals entén com a necessaris per tornar a emprendre noves enteses, o l'actitud descuidada respecte d'alguns contractes de gran pes a la ciutat, com el de la neteja o de l'aigua, així com per la prestació de serveis bàsics com la residència i el Tossalet, o l'assoliment de grans projectes com l'estació d'autobusos i la pista d'atletisme.

"No votem no a uns pressupostos, votem sí a una altra manera de fer política", compartia el portaveu socialista, fent referència a una "gestió rigorosa". "Avalar els pressupostos suposaria estar d'acord amb un model de ciutat implantat fa anys a Berga, amb una mirada no sabem cap on perquè no hi ha planificació", remarcava, acusant la resta de grups de l'oposició de "blanquejar la manera de fer actual". Tot plegat, aquesta situació del "bloc de quatre" situa el PSC, tal com ha incidit Garcia, com a "única alternativa real a Berga" i, tot i valorar que "no entorpirem, perquè la majoria té ara 14 regidors", detallava que "el nostre paper continuarà sent el de cercar el millor per la ciutat".

En definitiva, el pressupost de l'Ajuntament de Berga 2024, dotat de 23,3 milions d'euros, ha estat aprovat amb els vots favorables de la CUP, Junts, BeGI i ERC. "Ja ho vaig dir el dia de la investidura: la ciutadania està farta i el que vol és que fem el favor d'entendre'ns tots plegats", culminava el ple l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, que compartia que "avui, pel que sigui, només ens hem entès amb una part". Així, el batlle es comprometia a "desplegar el màxim possible aquest pressupost" i també a "intentar entendre'ns i llimar els malentesos que puguem tenir per tal que en aquest vaixell que és Berga s'hi sumi el màxim de gent possible".
 
Arxivat a