L'Ajuntament de Berga destinarà 4,6 milions a la inversió: així es reparteix el pressupost del 2024 a la ciutat

El consistori vol culminar, 15 anys després, la urbanització dels Pedregals, en una actuació on es destinaran 2,6 milions d'euros

21 de març del 2024
Actualitzat a les 17:48h
Aleix Serra, Ivan Sànchez i Moisès Masanas, en la compareixença
Aleix Serra, Ivan Sànchez i Moisès Masanas, en la compareixença | Lídia López
El plenari de l'Ajuntament de Berga vota aquesta tarda, en una sessió extraordinària, el pressupost del 2024. A grans trets, i tal com ha presentat davant els mitjans el regidor d'Hisenda, Moisès Masanas, els comptes pel curs vigent estan dotats amb 23,3 milions d'euros, és a dir, un 6,88% més que l'any passat, dels quals 4,6 milions es destinaran a la inversió. Aquest capítol sí que incrementa de forma notable, en un 170,6% (el 2023 es va pressupostar en 1,7 milions d'euros) si bé bona part de les inversions més destacables han passat d'un any a l'altre, en no haver-se executat.

El nom propi del projecte de pressupostos 2024 a Berga és, sens dubte, el dels Pedregals. I és que amb una partida de 2,6 milions d'euros, l'equip de govern té previst reprendre i finalitzar les obres pendents en la urbanització d'aquest barri. Els fets es remunten a l'any 2009, quan van arrencar les obres i, en paraules del regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, "van acabar molt malament": "L'empresa, empantanegada; l'Ajuntament, amb dificultats econòmiques; i els veïns no cal dir-ho, perquè van abonar unes quotes que no van revertir en uns solars que es poguessin edificar".

La urbanització dels Pedregals és una "patata calenta molt important" que el consistori de la capital berguedana ha estat arrossegant durant anys, en un context de crisi econòmica primer, i de deute disparat després, però que "ara estem en la posició de poder licitar el que queda d'obres". Així, quan s'hagin enllestit, "permetran que els propietaris facin els seus habitatges i que l'accés a l'escola de la Llar pugui estar pavimentat, com es mereix i com és normal en un àmbit urbà".

Per la seva banda, l'alcalde, Ivan Sànchez, ha reivindicat que "si tot va bé, el 2024 serà un any d'anar tancant carpetes històriques", començant per la dels Pedregals, la qual ha valorat que "serà una de les que més dignificarà més la ciutat, i sobretot, dignificarà vides", fent una especial menció a totes aquelles persones que "van somiar en crear una vida al voltant d'una casa als Pedregals i, malauradament, no ho ha pogut fer perquè han passat massa anys".


Teatre, xarxa d'aigua, Font del Ros i patrimoni

Continuant detallant el capítol d'inversions, l'altra gran inversió que apareix nova aquest 2024 són les actuacions a la xarxa d'aigua potable que, segons Serra, són especialment rellevants en un context de sequera com l'actual. Es tracta de tres intervencions diferents, i la primera que tirarà endavant és la regulació de la pressió de la xarxa de distribució, per controlar la despesa en situacions d'emergència (sigui per sequera o per situacions sobrevingudes com avaries) i que s'ha estimat en 110.000 euros. D'altra banda, es preveu renovar alguns trams de la xarxa, invertint 121.000 euros. En aquest sentit, el regidor especifica que el consistori ha demanat ajuts a l'ACA per fer front a aquestes dues obres. Finalment, també es destinaran 43.000 euros per a monitorar les captacions d'aigua municipal.

El pressupost recupera, doncs, diferents actuacions que es van preveure el 2022 i que no van poder tirar endavant. Algunes estan en un procediment avançat, pròxim a l'inici dels treballs, com és el cas de les obres per millorar la seguretat contra incendis del Teatre Municipal (400.000 euros), l'enderroc de l'edifici de Finques Ciutat (90.000 euros) o la renovació de la gespa del Camp de Futbol Municipal (45.000 euros). També es torna a apostar per tirar endavant la transformació de la plaça de la Font del Ros i alguns carrers adjacents, amb la finalitat de millorar la mobilitat i l'accessibilitat a la zona, apostant pel pas segur dels vianants a la zona, que s'ha calculat en 200.000 euros i que l'any passat no es va fer realitat per manca de recursos. Una decisió criticada pels veïns, que han reivindicat l'actuació.

L'Ajuntament de Berga també espera poder executar enguany les accions al voltant de les muralles i antics portals de la ciutat, contemplades al Pla director del castell de Sant Ferran de Berga i el seu entorn, i que han de servir per reivindicar el patrimoni de la capital berguedana. Tenen una partida de 152.000 euros que es finançaran, pràcticament del tot, a través d'una subvenció. Amb una xifra similar, de 150.000 euros, el consistori vol instal·lar noves plaques fotovoltaiques, a la zona esportiva i ​l'edifici de la reserva del Museu Comarcal; i també s'invertirà en el conjunt d'escoles públiques, on destaquen els 136.000 euros que es destinaran a reparar la façana de l'Escola Santa Eulàlia

També tornen al pressupost l'abastament d'aigua a Queralt (133.000 euros), la compra de mobiliari i accions de millora als jardins de la Residència Sant Bernabé, aprofitant a més el veredicte dels pressupostos participatius, amb una dotació de 70.000 euros. Finalment, l'equip de govern ha posat en relleu els 47.000 euros que s'invertiran en la redacció d'un projecte executiu per a la futura renovació dels murs del conjunt de la plaça de Sant Pere.
 
Arxivat a