«És l'inici d'una etapa important a la meva vida»: la Llar fa un pas a la inclusió laboral en l'hostaleria

Quatre persones, entre les quals dos usuaris de la fundació, tiraran endavant el servei de bar del pavelló de Berga, en un projecte que genera «il·lusió»

21 de març del 2024
Actualitzat a la 13:22h
El nou equip responsable del bar del pavelló
El nou equip responsable del bar del pavelló | Fundació la Llar
La Fundació la Llar s'ha llençat a un nou repte per a la igualtat de la societat berguedana en un sector diferent pel grup. I és que a través d'un acord temporal amb l'Ajuntament de Berga, s'encarregarà -almenys durant un any- del bar del pavelló, situat a la zona esportiva Toni Sabata de la capital berguedana. Aquest equipament permetrà donar feina a quatre persones, dues de les quals són usuàries de la fundació i encaren aquesta oportunitat laboral amb il·lusió i responsabilitat: "És l'inici d'una etapa important a la meva vida, així que només espero que surti tot bé", ha compartit amb NacióBerguedà la Disha, que farà el torn de tarda juntament amb la Manoli, qui s'havia ocupat de la concessió fins fa tres mesos.

La Disha ja té una trajectòria consolidada a l'àmbit de l'hostaleria i en l'empresa ordinària, si bé ara necessita estabilitzar la seva situació a través de la xarxa de suport que li ofereix el SIOAS (serveis integrals d'orientació, acompanyament i suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental) i que ha trobat en aquest nou Centre Especial de Treball (CET) que ha impulsat la Llar. Però el seu objectiu és clar: "Vull tornar a l'empresa ordinària".

El que més l'atreu del seu nou entorn laboral és l'ambient d'esport i familiar que hi trobarà, tot i que és conscient que "hi haurà dies de molta feina". Tot i això, té confiança per entomar les possibles situacions, perquè creu que "ho podrem tirar endavant entre tots". I és que la Disha assegura que "em sento còmode a l'hostaleria". Tot plegat, enceta aquest episodi "molt il·lusionada".

Amb més desafiament, però la mateixa empenta, s'hi enfronta el Víctor, també usuari de la Llar i que farà el torn de matí amb l'Enkar, qui també s'ocupava del servei anteriorment. El Víctor ha estat treballant en altres posicions de CET de la Llar, però no té experiència a  l'hostaleria: "Vinc a estrenar-me", declara. Desenvoluparà funcions de cambrer, i durant la inauguració del bar ja ha pogut posar a prova la seva traça servint i atenent les persones

El Víctor comptarà amb la guia i suport de l'Enkar, que explica que "sempre he treballat a l'hostaleria" i està agraïda a la fundació pel fet que "ens ha donat l'oportunitat de continuar al bar del pavelló". "De seguida que ens van proposar aquesta iniciativa vam dir que sí", comparteix l'Enkar, que afegeix que "el projecte ens cridava molt l'atenció". "Penso que per a la fundació està bé tenir aquest nou escenari perquè la societat tingui més consciència que tots som persones i que tenim els mateixos drets, també de treballar dignament", emfatitza l'Enkar. I, quan tot just arrenca aquesta relació, la bona entesa ja es palpa: "Estic molt a gust amb les companyes", apunta el Víctor.
 

Un centenar de persones s'han sumat a la inauguració de la nova etapa del bar del pavelló de Berga Foto: Lídia López


Un nou inici amb desig de futur

La nova vida del bar del pavelló ha arrencat oficialment aquest dimecres a la tarda, amb la celebració d'un acte inaugural al qual s'han apropat un centenar de persones entre usuaris i familiars de la Llar, veïns de la ciutat i representants del consistori. En aquest escenari de celebració, la presidenta de la fundació, Cecília Camprubí, s'ha mostrat "molt contenta" pel nou projecte que encara l'entitat, remarcant l'oportunitat que suposa en matèria d'inclusió laboral al Berguedà. Amb la mateixa satisfacció s'ha expressat el regidor d'Esports, Guillem Canal, qui ha posat en relleu que l'acord "permet visibilitzar aquesta realitat social" i també "donar oportunitats laborals a tothom", en un exercici que demostra els bons passos de la ciutat en direcció a assolir "la igualtat d'oportunitats" de tots els seus veïns i veïnes.

La gerent de la fundació, Ester Comellas, que ha estat l'encarregada de coordinar la posada en marxa de la iniciativa, ja va compartir amb aquest mitjà que el contracte per a prestar el servei serà temporal, mentre l'Ajuntament treu a licitació la concessió -de cara l'any vinent-. Durant aquest temps, la fundació valorarà el funcionament de l'equipament i el valor per al desenvolupament laboral dels usuaris i usuàries i, si és positiu, optaran al concurs per tal de donar continuïtat al projecte.
 
Arxivat a