El Pi de les Tres Branques rebrota i recupera la branca serrada

L'empresa Doctor Árbol recol·loca la branca serrada mitjançant una precisa operació calculada al mil·límetre

Aida Morales
08 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:40h
Comença l'operació per recol·locar la branca serrada al Pi Vell
Comença l'operació per recol·locar la branca serrada al Pi Vell | Aida Morales

Comença l'operació per recol·locar la branca serrada al Pi Vell Foto: Aida Morales


El Pi de les Tres Branques, l'arbre centenari que Jacint Verdaguer citava als seus poemes i que el passat més de maig del 2014 es va despertar amb una branca serrada, ha tornat a recuperar el seu estat original, després que un conveni entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Castellar del Riu hagi permès recol·locar la branca amputada. La branca s'ha pogut tornar a posar mitjançant un procés de precisió cirurgiana, que l'empresa Doctor Árbol ha realitzat aquest matí des del Pla de Campllong sense incidències i resseguint l'èxit previst. 

“Des de l'Ajuntament de Castellar del Riu estem molt contents de tornar a veure el símbol de les Tres Branques”, ha declarat l'alcalde del municipi, Adrià Solé. Segons ha explicat, aquest dimarts es va pujar la branca de més de dues tones de pes fins al camp del costat de l'arbre centenari i, a partir del matí d'aquest dimecres, ha començat l'operació amb una grua. El procés, però, s'ha hagut d'engegar més tard del previst, ja que la primera grua que havia de sostenir la branca s'ha espatllat i s'ha hagut de canviar el vehicle. 

 

La branca sobrevola la carretera i s'acosta al Pi Foto: Aida Morales

Durant poc més de dues hores, una desena de tècnics han treballat al mil·límetre per situar la branca tallada al lloc idoni per aixecar-la. Una vegada l'han assegurat i fixat des de diverses perspectives, la grua ha procedit a alçar-la en vertical. En aquesta posició, se la ha traslladat fins al Pi Vell, travessant la carretera, i una vegada ha estat a pocs centímetres de l'arbre, l'han anat situant manualment i mitjançant precises indicacions al conductor de la grua. En aquest punt, l'han estabilitzat i li han col·locat uns nervis d'acer inoxidable creuats de dalt a baix, que exerciran de cotilla i impediran que l'arbre caigui. 

Segons ha explicat el director del projecte, Gerard Passola, l'operació ha anat segons les previsions i sense gairebé cap incident. De fet, ha remarcat que el més difícil ha estat trobar l'angle exacte de la branca i, en el moment d'aixecar-la, que cap branca que sortís de la principal es trenqués. Tal com ha indicat, a més, la branca se sostindrà sense problemes, com a mínim, 50 anys, suportant vents de més de 100 quilòmetres/hora. 

Cas excepcional

Passola també ha remarcat que accions com la que s'ha fet al Pi de les Tres Branques, amb un cost de 35.000 euros, només es porten a terme en casos excepcionals i arbres monumentals: “Això es fa en molt pocs casos; ha de tenir prou valor com per dedicar-li pressupost”. 

 

Els nervis d'acer recorren bona part de la branca serrada Foto: Aida Morales

Una vegada finalitzada la primera part de l'operació, que continuarà aquest dijous acabant de soldar els punts més dèbils i enganxant branques i estelles arrancades, ningú notarà, a simple vista, la diferència entre el que hi havia i el que hi ha. En conjunt, tot un repte que s'ha assolit amb èxit i sense cap contratemps. 

Gran satisfacció

Per a l'alcalde de Castellar del Riu, poder tornar a veure la branca és una “gran satisfacció”, ja que molts vilatans i també berguedans creien que no es podria restaurar el seu estat original. Ara, però, Solé ha remarcat la importància de “vetllar” perquè no hi hagi cap més atac, motiu pel qual l'Ajuntament ha demanat a la Generalitat, qui és propietària del Pi Vell i del Pi Jove, que instal·lin càmeres als dos arbres i als accessos, recordant el recent atemptat contra el Pi Jove el passat juny

De moment, Solé ha indicat que ja hi ha el permís del propietari, i ara li tocarà moure fitxa al Govern. Entremig, però, tindrà lloc l'Aplec de Pi de les Tres Branques. Serà el proper 19 de juliol, i s'espera revalidar l'elevat nombre de persones que hi va haver l'any passat. “El fet de posar la branca avui és la millor propaganda que podem fer”, ha considerat l'alcalde, que també ha explicat que l'Ajuntament realitzarà els mateixos preparatius que l'any passat per intentar que tothom estigui còmode i se senti part de la festa. 
 

GALERIA DE FOTOS de l'operació de recol·locació de la branca

 

La branca serrada a punt per començar l'operació Foto: Aida Morales

 

La branca es col·loca al mil·límetre mentre es manté sobrevolant l'escenari agafada per la grua Foto: Aida Morales