El Ministeri de Cultura es compromet a estudiar les vies per ajudar La Patum

La IV Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat se celebra per primera vegada a Catalunya, fent de Berga "la capital de la cultura popular"

25 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:40h
El documental 'Memoria del fuego' s'ha projectat en el bloc de benvinguda del congrés
El documental 'Memoria del fuego' s'ha projectat en el bloc de benvinguda del congrés | Lídia López
Berga acull, entre dijous i dissabte, la IV Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, un congrés destinat a treballadors de l'àmbit d'arreu de l'Estat espanyol amb la finalitat de compartir experiències i traçar línies d'acció per a la conservació d'aquestes particulars expressions culturals del territori que han estat reconegudes per la UNESCO. La Patum està sent protagonista de les jornades per la seva qualitat d'amfitriona, un fet que ha motivat que la primera conferència fos precisament sobre la festa berguedana, a càrrec de l'historiador Albert Rumbo. I una ocasió que ha permès que el Ministeri de Cultura es comprometi a "estudiar totes les possibilitats d'ajuda que tinguem per col·laborar".

Així s'ha expressat el director general de Patrimoni Cultural i Belles Arts del Ministeri de Cultura, Isaac Sastre, en declaracions amb la premsa, on ha confirmat que "les relacions amb l'Ajuntament de Berga són magnífiques" i que, per aquest motiu, "mantindrem totes les reunions necessàries per veure de quina forma podem contribuir que La Patum es continuï celebrant de la manera que tots entenem el patrimoni". De fet, Sastre ha posat en relleu l'oportunitat de les Trobades de Gestions per generar espais on posar en comú casuístiques compartides per gairebé tots els patrimonis immaterials i, sobretot, "traçar fulls de ruta amb els camins a seguir, de bracet entre els gestors". Unes necessitats entre les quals es troben principalment el finançament econòmic o la pressió per l'afluència turística massiva.

Per posar remei a aquestes i altres problemàtiques, el ministeri ha elaborat i presentat en la primera jornada del congrés el Llibre Verd per a la gestió sostenible del patrimoni cultural, una eina que busca la viabilitat d'aquesta gestió en un moment que, segons el director general, "tenim un model esgotat i l'hem de refer posant en valor les tradicions que han demostrat tenir un equilibri entre el medi i l'ésser humà que l'habita". En definitiva, és una publicació "amb idees per anar convergint en un canvi de model social i econòmic dels patrimonis".


Berga, capital de la cultura popular de Catalunya

Per part de l'Ajuntament de Berga, l'alcalde, Ivan Sànchez, ha valorat sobre la Trobada que "portem poques hores, però ja és un èxit" i reconeixent que "estem molt contents de poder acollir aquesta Trobada a Berga". En aquest sentit, el batlle ha recordat que és la primera vegada que aquesta Trobada a escala espanyola se celebra en territori català i, per tant, "podem dir que Berga és capital de la cultura popular de Catalunya".
 

Isaac Sastre i Ivan Sànchez han donat la benvinguda a la IV Trobada de Gestors de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat Foto: Ajuntament de Berga


L'alcalde ha detallat que hi ha una vuitantena de persones del sector participant de les jornades, on les diferents conferències versaran de temàtiques com el turisme cultural, les pràctiques d'alguns patrimonis i la cohesió social d'aquestes festes. Tot plegat, mentre s'intenta exposar als assistents altres elements de la cultura de la comarca, com el Museu de la Patum, el Museu de les Mines de Cercs, el jaciment de Fumanya o els Castellers de Berga. "És un bon moment per posar Berga al mapa i una oportunitat per donar a conèixer, no només La Patum sinó altres manifestacions que tenim a la comarca", ha incidit Sànchez.

Tampoc s'han volgut perdre l'ocasió per part de la Generalitat de Catalunya, que ha estat present a la Trobada a través de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya. "És una Trobada molt interessant perquè el patrimoni immaterial és un element que cal difondre i divulgar bé", ha exposat Moya, que ha precisat que "Berga té una festa declarada que crec que pràcticament tot el país se la sent com a seva, per tant, era el millor lloc de Catalunya on es podia fer". Per aquest motiu, la directora general ha expressat que "esperem que hi hagi un retorn per part del ministeri i que la ciutat o La Patum en puguin treure un rèdit de tot plegat". I és que, tal com ha incidit Moya: "Cal que totes les administracions sumem esforços per posar el nostre granet de sorra".

 
Arxivat a