Marc Coma: «Vull retornar al Dakar tot el que el ral·li m'ha donat»

El pilot d'Avià agraeix el suport de tots els avianesos i berguedans que l'han seguit i recolzat

Aida Morales
07 de juliol del 2015
Actualitzat a les 17:36h
El nou director esportiu del Dakar, Marc Coma, amb els cinc títols del ral·li més dur del planeta
El nou director esportiu del Dakar, Marc Coma, amb els cinc títols del ral·li més dur del planeta | Aida Morales

El nou director esportiu del Dakar, Marc Coma, amb els cinc títols del ral·li més dur del planeta Foto: Aida Morales


El pilot d'Avià, Marc Coma, s'ha presentat aquest dimarts a l'Ajuntament d'Avià davant d'una munió de periodistes per donar les explicacions corresponents a la seva retirada per sorpresa del Dakar, el ral·li més dur del planeta que ha guanyat cinc vegades des del 2006. Sensiblement emocionat, el berguedà ha relatat els motius que l'han portat a fer un pas enrere en la seva carrera esportiva, però també aquells que l'han motivat a donar un pas endavant, i a convertir-se en el nou director esportiu de la cursa.

“Sabia que aquest moment s'anava acostant”, ha declarat tot just començar, després de donar les gràcies a tots els avianesos i berguedans que, durant els 12 anys que porta competint, han estat al seu costat i han celebrat, les victòries, “però també les derrotes”. No obstant això, ha calibrat que “ara era el moment” i que “l'oportunitat no es plantejaria en un futur”, tot i que assegura que li ha costat decidir-ho.

De fet, Coma s'ha descrit com un “un enamorat del Dakar”, motiu pel qual no ha pogut refusar l'oferta que ja s'estava coent des del febrer. A més, la motivació de voler retornar, amb experiència i idees, tot el que aquest ral·li li ha donat durant tots aquests anys ha estat la gota que ha fet vessar el vas: “Mai se m'havia passat pel cap poder agafar un càrrec de tanta responsabilitat a la carrera; vull tornar al Dakar tot el que el ral·li m'ha donat”. 

 
En aquest aspecte, però, ha reconegut que li queda “molt per aprendre”, però que les sensacions són bones i que farà tot el possible perquè “torni l'aventura”. Respecte de si el Dakar tornarà o no a l'Àfrica, recordant velles curses, Coma ho ha descartat en un primer moment, tot i que ha precisat que li agradaria ja que és “el seu lloc natural”. 

"Deute" amb el poble

Per al pilot d'Avià, el fet de realitzar aquesta roda de premsa al municipi i de donar-li visibilitat ha estat com pagar un “deute” que tenia amb el poble. De fet, Coma ha assegurat que, des que era petit, Avià sempre ha estat al seu costat, amb un afectuós agraïment pel seu pare i la seva mare: “Aquí és on ha començat tot, i és on ha d'acabar”. 

Per això, malgrat que la nova responsabilitat l'obligarà a viatjar i a passar llargues èpoques a Amèrica del Sud i a París, descarta traslladar-se amb la seva família fora de la comarca, i afirma que, en qualsevol cas, el “camp base” sempre serà Avià.

La doble família

La roda de premsa de Marc Coma ha tingut dos moments de silenci absolut. El primer, quan entre frases, el pilot ha hagut de parar per agrair el suport dels patrocinadors que, durant anys, “hi han sigut” a nivell professional, però també personal, i a la família de KTM, a qui ha volgut agrair el suport i l'aventura: “Ara, els nostres camins se separen, però espero que en un altre moment es tornin a ajuntar”. 

 
Així mateix, també ha volgut tenir unes paraules per a la seva dona i el seu fill, tot demanant-los perdó per no poder-los dedicar tot el temps que hagués volgut durant aquests anys: “Sempre els havia dit que quan acabés d'anar amb moto tindria una vida més tranquil·la i més temps per a ells; davant d'aquest repte, això no serà així”. 

Tot un somni

Mirant enrere, el d'Avià ha reconegut que “ni en el millor dels somnis” s'hagués imaginat aquesta trajectòria amb victòries el 2006, 2009, 2011, 2014 i 2015 al ral·li més dur del món. Un total de 12 anys competint, i que han estat replets de records, la major part bons, però també alguns de dolents. 

Entre els millors, Coma ha recordat la seva primera victòria a l'Àfrica, al Llac Rosa, tot i que també l'última i el moment en què, després d'una lesió i d'un any parat, va tornar al Dakar i va revalidar el títol. Pel que fa als pitjors records, ha destacat els accidents i, fins i tot, la mort d'algun company. Aquestes coses, ha assegurat, fan mirar la vida des “d'una altra perspectiva”.

Davant d'aquest escenari, Coma veu "impossible" dir que no, i amb una sensació agredolça diu adéu a la competició que, a partir d'ara, viurà des d'una altra òptica.
 

El pilot d'Avià, Marc Coma, en roda de premsa Foto: Aida Morales