El matalasser de Casserres, Carles Casas, rebrà el Premi d'Artesania

El casserrenc defensa una reinterpretació de l'ofici

Redacció
04 de juliol del 2015
Actualitzat el 05 de juliol a les 11:24h
Carles Casas
Carles Casas | Cedida

El matalasser veí de Casserres Carles Casas Sitjas rebrà, aquest proper dilluns de les mans del president de la Generalitat, Artur Mas, el primer Premi Nacional d'Artesania en la secció d'Innovació. El berguedà, doncs, serà reconegut amb un dels premis que cada any atorga el Govern de Catalunya per tal de prestigiar l'activitat artesanal, i de fer prevaldre aquests oficis d'origen antic. 

Segons ha explicat Casas a NacióBerguedà, l'ofici de matalasser era una feina important i reconeguda, sobretot des del segle XV fins l'actualitat, ja que treballava pel repòs i benestar dels clients de manera particular. De fet, cada poble en comptava, com a mínim, un, ha precisat, i al Berguedà se sap que n'hi havia  Vilada, Berga i Puig-reig, per posar alguns exemples. 

 

Carles Casas cosint un matalàs Foto: Cedida

“Aquest ofici no era res més que la persona que tenia l'habilitat i coneixement de farcir els matalassos, fer coixins i edredons”, ha explicat, tot remarcant que aquesta “coneixia perfectament com dormia cada persona del poble i què necessitava”. Un treball totalment personalitzat que, amb el temps, ha anat desapareixent, tot i que Casas el defensa afirmant que “és bo tornar als orígens”. 

Per aquest motiu, va presentar una sol·licitud pels premis, amb una proposta que combinava elements antics amb moderns, i que també incorporava altres tècniques artesanals. Citant les seves paraules, es tracta de “reinterpretar l'ofici” per, d'aquesta manera “donar-li una estètica actual”. Tot això, utilitzant materials reciclats ja que, segons ha assegurat, hi ha fibres i matèries “òptimes i bones” per descansar, que es poden utilitzar d'altres indústries i sectors, i que amb els matalassos se'ls pot donar una segona vida. 

Per a Casas, rebre aquest premi serà "tota una satisfacció” i una “consideració” per la feina feta. En aquest sentit, afirma que està “molt content”, i que això l'ajudarà amb l'empenta necessària per continuar treballant dins d'un gremi que molts haurien considerat perdut. 
 

Alguns dels matalassos de Carles Casas Foto: Cedida