La Muussegada d'Olvan torna donant més pes a l'aspecte gastronòmic

Un sopar-degustació amb Les Alzines, els tallers de La Cuina del Barbut i Anna Fornell, un 'showcooking' d'Arnau París i el concurs d'hamburgueses, principals atractius

23 de novembre del 2023
Sebastià Prat i Martí Orriols han presentat la segona edició de la Muussegada
Sebastià Prat i Martí Orriols han presentat la segona edició de la Muussegada | Lídia López
La Mussegada, la Fira de la Vedella Autòctona de Catalunya, torna aquest cap de setmana a Olvan. Després de contrastar els bons resultats de la primera edició, celebrada l'any passat, l'Ajuntament d'Olvan, en col·laboració amb la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (Februpi) fa realitat novament la mostra, que reforça les propostes gastronòmiques per abraçar encara més aspectes al voltant d'aquest producte: "El missatge que volem llençar continua sent el d'animar a les nostres cases, els comerços i la restauració a apostar pels productes del país, en aquest cas la vedella", ha exposat l'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat, que ha reiterat que la voluntat del consistori és projectar que l'aposta respon a "una manera d'entendre el consum de proximitat, d'avançar cap a la sobirania alimentària i per donar suport al teixit pagès i ramader de casa nostra, els quals generen un impacte en termes econòmics, de paisatge i de territori, entre altres".

Una de les principals novetats que s'ha plantejat en l'edició d'enguany de la Muussegada és el canvi d'ubicació. En aquesta ocasió, la major part dels actes tindran lloc a la plaça Sant Sebastià "aprofitant la seva remodelació urbanística", ja que segons el batlle, l'obra ha contemplat crear "un espai que pot ser, d'una forma més clara i evident, ocupat per les persones". "Es tracta d'un espai adequat i que està pensat per acollir aquest tipus d'esdeveniment", ha recalcat Prat, que ha incidit que, tal com es va fer per la darrera Festa Major d'Olvan, s'aprofitarà per desenvolupar-hi el gruix d'activitats de la mostra.

Una de les propostes que tindrà lloc a la plaça serà el sopar-degustació de vedella del dissabte al vespre (19.00-22.00h), on el càtering Les Alzines oferirà un total de cinc plats de vedella de races autòctones, acompanyats de vins de la DO Pla de Bages i amenitzats per la música de Swite Duo i Retrohit. En paral·lel a la degustació, a l'Ateneu d'Olvan s'hi desenvoluparà el II Concurs Nacional d'Hamburgueses de Vedella, on el jurat professional i el popular (una vintena de persones inscrites prèviament) valoraran la qualitat de les propostes presentades per part de 12 explotacions ramaderes que treballen amb la Bruna dels Pirineus i la Vaca de l'Albera. Així ho ha confirmat el gerent de la Februpi, Martí Orriols, qui ha precisat que s'ha replantejat el funcionament del concurs respecte de l'any anterior per garantir-ne el bon funcionament. L'entrega de premis serà a la plaça Sant Sebastià (21.00h), on al llarg del dissabte, també hi haurà a disposició propostes lúdiques pels menuts, com un circuit de tractors de pedals i jocs tradicionals.

El dia gran de la mostra serà el diumenge, 26 de novembre, jornada que arrencarà amb la instal·lació de les parades del Mercat de Productes locals i de proximitat al voltant de l'Església, on també dinamitzaran l'espai els Entrompats Band. L'ambient pur de la fira es complementarà amb diferents activitats arreu del matí i fins al migdia, especialment enfocades a la gastronomia. En concret, es duran a terme dos tallers de cuina, un a càrrec de La Cuina del Barbut i un pensat pels infants amb Anna Fornell a la plaça Major. D'altra banda, a la plaça Sant Sebastià, hi haurà el maridatge d'un estofat de vedella i un showcooking amb Arnau París.

Per completar el programa d'activitats, la Mussegada també ha organitzat dues taules rodones. La primera, el divendres (18.00h), serà una xerrada tècnica sobre l'aplicació dels drons a la ramaderia extensiva, i l'altra serà el diumenge (11.30h) sobre lideratges femenins al món rural, on prendran part Martina Marcet, Anna MartíTeresa Torné. Ambdues es desenvoluparan a l'Ateneu. En aquest sentit, Orriols ha destacat que aquesta mena d'activitats, i en general, el conjunt del temps compartit en el marc de la fira, genera un "espai d'intercanvi entre productors" i altres agents del sector, a través dels quals es poden establir noves relacions comercials, fer pinya en segons quines casuístiques o, simplement, fer contactes.

Amb tot, des de l'Ajuntament d'Olvan conviden als berguedans i gent d'arreu de Catalunya a sumar-se a la Fira, recordant que assistir a la mostra d'Olvan és compatible amb les altres que activitats hi ha programades a la comarca com la de la Xocolata i la Ratafia, i posant en relleu la vitalitat que té el Berguedà i que queda plasmada setmana rere setmana al calendari. Consulta el detall del programa de la Muussegada aquí.