Mercè Conesa presidirà la Diputació de Barcelona pel pacte CDC-ERC

L'alcaldessa de Sant Cugat substituirà Salvador Esteve, que no s'ha presentat a les eleccions

Redacció
02 de juliol del 2015
Actualitzat a les 10:17h
Mercè Conesa.
Mercè Conesa. | Adrià Costa

Mercè Conesa. Foto: Adrià Costa


L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa (CDC) serà amb tota seguretat la nova presidenta de la Diputació de Barcelona, segons l'acord que han tancat el seu partit i Esquerra Republicana, que situaria l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, com a vicepresident primer. Conesa substituirà en el càrrec al fins ara president, Salvador Esteve, que no es va presentar a les darreres municipals a l'Ajuntament de Martorell, d'on era alcalde.

Tot i el pacte a dues bandes entre convergents i republicans, la suma de diputats es queda en 25, un menys dels necessaris per a la majoria absoluta. Tanmateix, la presència de dos diputats de la Candidatura d'Unitat Popular garanteix que els acords relatius a la creació d'estructures d'estat i del procés d'independència, tirarien endavant sense problemes.

La nova presidenta ha comptat amb el suport molt directe d'Artur Mas, que ja va promoure el seu nomenament com a portaveu del partit l'any passat. Mercè Conesa (Terrassa, 1968) va ser regidora de Sant Cugat des de 1999 i va assumir l'alcaldia quan l'aleshores alcalde, Lluís Recoder, va dimitir per integrar-se al primer govern d'Artur Mas. És llicenciada en Dret per la UAB i ha seguit estudis a la UPF i a Esade. El 2011 va guanyar les eleccions municipals per majoria absoluta, una majoria que va perdre el passat mes de juny. En l'anterior legislatura era vicepresidenta segona de la Diputació.

En medis sobiranistes es considera la Diputació de Barcelona com una institució clau en el procés, per les tasques que executa de cobrament d'impostos per delegació dels ajuntaments i per l'accés que té a grans bases de dades d'informació de valor estratègic.

Dionís Guiteras i Juanjo Puigcorbé, vicepresidents

L'acord entre CDC i ERC situarà Dionís Guiteras, alcalde de Moià, com a vicepresident primer. Una altra de les vicepresidències, la quarta, l'ocuparà l'actor Juanjo Puigcorbé, el fitxatge estrella d'Alfredo Bosch per a la llista d'ERC de Barcelona, que s'encarregarà de l'àrea de Cultura, segons fonts consultades per Nació Digital.