El Berguedà és una de les comarques que menys recicla de Catalunya

Cada habitant de la comarca acumula 1,27 quilos de residus per dia | Els berguedans generen menys residus que la mitjana dels catalans

Aida Morales
01 de juliol del 2015
Actualitzat a les 20:47h

Recollida selectiva. Foto: Adrià Costa


Al Berguedà, en temes de reciclatge, encara queda molta feina per fer. Si més no, aquesta és una de les conclusions que s'extreu del balanç estadístic de residus municipals del 2014, que ha presentat aquest dimecres al migdia el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost. Segons l'estudi, aquesta comarca està en les últimes posicions en recollida selectiva de residus, només per sobre del Segrià, les Garrigues, el Baix Penedès i l'Anoia.

Respecte de la mitjana catalana neta, poc més d'un 31% de productes reciclats, el Berguedà ronda el 23%, una situació molt diferent de la que es pot trobar en altres comarques com Osona, la Terra Alta, la Segarra, el Priorat o l'Alt Urgell, que lideren el rànquing de Catalunya per sobre de la mitjana. A més, del 100% de productes reciclats al Berguedà, un 39,7% és compost, un 19,4% vidre, un 18,3% paper i un 13% envasos. 

Per habitant i dia, els berguedans han generat aquest 2014 1,27 quilos de residus municipals, una xifra que arriba als 465,35 quilos l'any. Aquesta dada, no obstant, està per sota de la mitjana de Catalunya, situada en l'1,33 quilos el dia, i que deixa el Berguedà en una posició intermitja del rànquing, superant lleugerament les dades del 2013. 

A Catalunya aquest 2014 s'han generat 3,6 milions de tones de residus domèstics, un fet que suposa un increment de l'1,7% respecte del 2013. Les dades han millorat en recollida selectiva aquest darrer any amb un 2,8% més de reciclatge, el que suposa unes 38.000 tones més de residus reciclats. Segons l'informe, ha augmentat la quantitat de cartró i vidre, i més tímidament els envasos.

Els residus que es reciclen

Més del 82% dels residus que s'han destinat a reciclatge arriben a les plantes ben triats, ha explicat Tost. De tota manera, s'ha de tenir en compte que les plantes de triatge, i les de tractament mecànic i biològic aconsegueixen acabar de recuperar aquells materials que havien anat a parar a la fracció resta i, en definitiva, el 35% de les deixalles són les que, finalment, es poden reciclar. 
 

Residus. Foto: Adrià Costa