Bagà i Sant Julià de Cerdanyola demanen el reconeixement de la Fia-faia per part de la UNESCO

El nomenament es podria produir abans de la celebració de la festa

Redacció
07 de juliol del 2015
Actualitzat el 08 de juliol a les 14:07h
Una parella sosté una faia a Bagà
Una parella sosté una faia a Bagà | Pere Gendrau

Una parella sosté una faia a Bagà Foto: Pere Gendrau


Bagà i Sant Julià de Cerdanyola s'han sumat a la candidatura conjunta d'Andorra, la Vall d'Aran, el sud d'Occitània i l'Aragó per demanar el reconeixement de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO

La darrera reunió per aquest tema es va portar a terme el 20 de juny a la Pobla de Segur, amb representants dels diferents municipis fallaires de Catalunya, i convocada per la Direcció General de Cultura Popular i l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran. Dels dos municipis berguedans, hi van assistir l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, el de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, i l'historiador Xavier Pedrals. 

En aquesta, es va buscar la manera d'articular els esforços de cara al reconeixement d'aquests elements festius i l'avançament de la candidatura, promoguda per Andorra. De moment, s'està estructurant l'organització dels municipis fallaires, i la Generalitat està muntant una exposició sobre les falles del Pirineu, que anirà passant pels diversos municipis, possiblement, iniciant el seu curs a Bagà i Cerdanyola el proper desembre. 

Segons han precisat, la incorporació de les falles dels dos municipis berguedans és excepcional, ja que són les úniques que se celebren en solstici d'hivern, per Nadal, i les més orientals dels Pirineus. No obstant això, el seu nomenament per la UNESCO es podria produir abans de la Fia-faia d'anguany, assegura l'Ajuntament de Bagà.