Ivan Sànchez revalida l'alcaldia de Berga i obre la porta a un mandat de consens i una «nova manera de fer»

«Entomo la vara d’alcalde amb orgull, responsabilitat i molta humilitat», ha apuntat el cupaire, que ha lloat el posicionament de Ramon Caballé i Junts per Berga

17 de juny del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 20:06h
Andrea Corominas entrega la vara a Ivan Sànchez, proclamat alcalde de Berga
Andrea Corominas entrega la vara a Ivan Sànchez, proclamat alcalde de Berga | Lídia López

Ivan Sànchez ha estat proclamat novament alcalde de Berga. La sessió de constitució del nou consistori ha nomenat el cap de llista de la CUP com a batlle pel fet de ser ei guanyador de les eleccions, ja que cap de les persones que s'han presentat a l'elecció han obtingut la majoria, és a dir, 9 vots. En concret, Sànchez ha rebut 8 vots (els de la CUP i ERC), Abel Garcia n'ha sumat 3 i Judit Vinyes, 2. "Entomo la vara d'alcalde amb orgull, responsabilitat i molta humilitat", ha declarat Sànchez.

El reelegit alcalde ha animat els electes a reflexionar sobre la "davallada important en la participació", per tal de revertir la "desafecció al món de la política". Tanmateix, malgrat que les formacions que han format part de la darrera coalició de govern no sumin majoria, Sànchez ha considerat que "la conclusió de les urnes no és la ciutat vulgui un canvi, sinó que la ciutadania ens ha llençat un missatge perquè fem el favor d'entendre'ns, que arribem a consensos i que treballem junts per Berga".

Aquesta encomana ha arribat després que el renovat batlle hagi lloat la decisió de Junts per Berga, i en especial de Ramon Caballé, de romandre a l'oposició i no afegir-se al pacte alternatiu per desbancar la CUP del seu tercer mandat. "Mantenir la paraula és un valor que honra molt les persones i és una virtut que hauríem de tenir tots plegats", ha emfatitzat Sànchez, que ha afegit que "a vegades no som conscients de la pressió a la qual pot estar sotmès un cap de llista i que venen de totes bandes".

Amb tot, l'alcalde ha demanat als nous regidors i regidores que siguin valents en el mandat que ara s'engega: "hi haurà moments durs, però no defalliu; sigueu del color que sigueu, no defalliu i continueu treballant per Berga".
 

De les llàgrimes de Caballé a la decepció de Garcia

Un cop ha finalitzat la votació i s'ha proclamat alcalde el candidat de la CUP, els portaveus dels diferents grups municipals han pres la paraula per fer les primeres intervencions del mandat. Uns parlaments que, sens dubte, han esdevingut una declaració d'intencions que marcaran el to dels diferents representant al plenari els quatre anys vinents. Conciliador i amb la mà estesa s'ha expressat el cap de llista d'ERC, Moisès Masanas, que amb els seus vots favorables a Sànchez, s'han mostrat a ser part de "polítiques d'entesa". "Hem de ser dignes del lloc que ocupem: hem de ser generosos i fer l'esforç i concessions que calgui perquè això tiri endavant", ha recalcat Masanas, tot i incidir que el suport a la CUP "no s'ha d'interpretar com un xec en blanc".

Per la seva banda, els protagonistes de la majoria alternativa han mostrat línies marcadament distants. En primer lloc, la líder de Berga Grup Independent (BeGI), Judit Vinyes, ha posat en relleu que la presència de l'agrupació al consistori és "una fita històrica que ens omple d'orgull", i s'ha mostrat decidida per "ser un altaveu del poble". "Treballarem en positiu i posant Berga com a màxima prioritat", ha emfatitzat Vinyes. Molt més crític i decebut s'ha mostrat l'alcaldable del PSC, Abel Garcia, que ha lamentat que la ciutat s'encara avui a un nou capítol d'una "decadència lenta". El socialista ha incidit que el resultat de les eleccions va posar de manifest que "la ciutat va votar un canvi", pel fet que "les urnes han castigat el govern de la CUP i ERC". Per això, ha reconegut que, "sabedor de la responsabilitat que suposa el canvi, vam intentar posar-nos d'acord", apel·lant a Junts per Berga com a primera força d'aquesta majoria alternativa.

"Amb un xec en blanc i les múltiples ofertes, amb una mà estesa permanent, la voluntat de canvi per part seva, no hi ha sigut", ha lamentat Garcia, que ha mostrat el seu disgust el fet que "Berga no ha aconseguit alliberar-se de la CUP". Amb tot, s'ha mostrat disposat a "continuar liderant un nou canvi" i ha valorat que el nomenament d'avui "és un punt i seguit als últims quatre anys de decadència". Just al seu costat, Ivan Sànchez no ha pogut evitar mostrar sorpresa, i fins i tot incredulitat, en diferents moments del discurs del líder socialista.

El punt més amarg de la sessió, però, ha estat protagonitzat per Ramon Caballé, de Junts per Berga, que no ha pogut evitar les llàgrimes en el seu parlament. Un sentiment de tristesa fruit de setmanes de pressió per desdir-se d'allò expressat durant la campanya i prendre la vara d'alcalde. "Avui és un dia dur per Junts per Berga. El cor demana que faci el moviment per ser jo qui presideixi el plenari, però el cap em demana coherència amb el que vaig dir, que respectaria la llista més votada", ha començat expressant Caballé. "Jo soc de complir amb la paraula donada. I no és fàcil renunciar a un pacte que em podria portar a l'alcaldia", ha continuat el de Junts, que ha asseverat que la formació "no regalarem res, com mai ho hem fet, i posarem la ciutat per davant de tot".
 

Els nous regidors i regidores de l'Ajuntament de Berga Foto: Lídia López


D'aquesta manera, el nou cap de l'oposició ha compartit que "no es donen les condicions de confiança per seure a la cadira del meu costat", la quina ja ocupava Sànchez, i ha refermat que "hi ha qui ens acusarà que no volem el canvi, però respectem el que vam dir i no es donen les circumstàncies". Per tot plegat, Caballé ha reflexionat que "en el moment actual, de desprestigi de la política, sento que la ciutadania demana polítics honestos i que mantinguin la seva paraula, i puc dir que jo sempre compliré", i ha recordat que, com a principal força a l'oposició, tenen "la clau" perquè, "si la ciutat no avança i queda paralitzada, jo mateix em proposaré per encapçalar aquesta alternativa mitjançant les eines que dona el plenari".

Així doncs, el nou plenari de l'Ajuntament de Berga està conformat per: Ermínia Altarriba (ERC), Ferran Aymerich (JxB), Ramon Caballé (JxB), Clara Comellas (JxB), Abel Garcia (PSC), Ariadna Herrada (PSC), Moisès Masanas (ERC), Lluís Minoves (BeGI), Roser Rifà (CUP), Rosa Rodríguez (CUP), Queralt Sales (JxB), Ivan Sànchez (CUP), Isaac Santiago (CUP), Aleix Serra (CUP) i Judit Vinyes (BeGI). Tots ells han promès el càrrec (la majoria per imperatiu legal) davant la presència de familiars, companys de formació, i d'altres cares reconegudes de la política, actual i anterior, com per exemple l'anterior alcaldessa de Berga, Montse Venturós, o la diputada Eulàlia Reguant.