Sant Pere salta pletòrica en el primer salt de Plens del 2023

La nit ha conclòs amb un petit ensurt d'un ple que han hagut d'evacuar de la plaça, i després d'un seguit de salts i balls complicats per l'afluència de gent

09 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:46h
El foc ha cobert la plaça Sant Pere en la Patum Completa
El foc ha cobert la plaça Sant Pere en la Patum Completa | Bernat Cedó
La plaça Sant Pere de Berga s'ha banyat en foc durant uns minuts gràcies al primer Salt de Plens d'aquest 2023, en la Patum Completa d'aquest dijous. El centenar de plens, equipats de vidalba i fuets, han aturat el temps a la ciutat durant una estona, i han inundat de pólvora i fum la plaça.

El camí fins la festa gran de la nit, però, no ha estat fàcil: la gran afluència d'assistents han dificultat la celebració de més d'un salt. El primer, el dels Turcs i Cavallets, que novament s'han plantat al mig de la plaça per exigir als presents que els fessin lloc per fer el seu ball. També hi ha hagut més empentes del compte en salts com el dels Nans Vells o els Gegants. I tot plegat, malgrat que s'han tancat els accessos en alguns minuts per l'aglomeració que es vivia a la plaça. Cal recordar que, segons ha recordat aquest matí l'alcade de Berga, Ivan Sànchez, la capacitat de Sant Pere és d'unes 6.000 persones i, que quan es detecta que l'afluència ha arribat al seu màxim, es prenen mesures com la de tancar els accessos.

Sigui com sigui, els berguedans i patumaires vinguts d'arreu han saltat, han ballat i han cridat al llarg de la nit, a l'espera d'aquest primer plat fort de la Patum Completa. L'inici de la festa ja ha estat amb honors, amb el cant del Segadors i el desplegament d'una gran estelada que ha ocupat pràcticament tot el llarg de la plaça. La bandera, hi havia una inscripció ja vista en altres ocasions a la ciutat: República Catalana. També habituals són els càntics en contra dels pixapins, que també s'han sentit en més d'una ocasió, així com les proclames, novament per a la independència. 

Aquesta era l'escena a la plaça, perquè de l'altra banda, a la plaça de la Ribera, els vestidors de Plens feien feina enllestint als saltadors i saltadores que, minuts més tard, feien història. Al torn del segon ball de l'Àliga, els plens anaven prenent forma col·locant-se les benes i les corones. Així, amb els darrers compassos del ball dels Nans Nous, s'ha iniciat aquella espera tensa, fins que els Plens han anat fent acte de presència a la plaça i s'hi han anat distribuint, també a Doctor Saló.

I així, finalment, just passada la mitjanit, s'han apagat els ploms de la plaça i, durant cinc minuts llargs, han saltat el centenar de Plens. El salt s'ha desenvolupat sense incidències, fins sl moment que els saltadors, plens i acompanyants han començat a abandonar la plaça i un dels plens ha hagut de ser evacuat en camilla. Afortunadament, l'actuació dels serveis d'emergència ha estat ràpida, i se l'ha pogut assistir de seguida, víctima d'una lipotímia.
 
Arxivat a