La Patum de Lluïment: una Tabalera, aglomeració i un alcalde amb crosses

Els salts s'han desenvolupat amb normalitat després que els Turcs i Cavallets s'hagin plantat al mig de la plaça davant la impossibilitat d'efectuar el seu ball

08 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:31h
Un instant del salt de Maces de la Patum de Lluïment
Un instant del salt de Maces de la Patum de Lluïment | Lídia López
La primera Patum de Lluïment del 2023 s'ha desenvolupat amb un cel tapat, però sense pluja. Durant els salts de les comparses, s'ha fet evident que la d'enguany, serà una Patum concorreguda, ja que els primers a ballar, els Turcs i Caballets, s'han hagut de plantar al mig de Sant Pere per la impossibilitat de que es fes una rotllana a la plaça que els permetés ballar. Sembla que l'acció ha servit perquè, a partir d'aleshores, i malgrat que la plaça continués plena a vessar, les comparses s'han pogut anar fent lloc amb més facilitat.
 

Un moment del salt de Nans Nous Foto: Lídia López


L'ambient ha estat l'habitual de Lluïment: més familiar i distès, tot i que més concorregut. Les nou hores de Passacarrers no han estat un impediment pels patumaires més entregats, que amb poques hores de son, s'han plantat igualment a Lluïment. Ara bé, no hauran estat la norma, i molts dels presents segur que van fer una retirada a temps per poder ser a la plaça a les 12 del migdia.

Tot i que, en aquesta edició, no se celebri cap aniversari ni es commemori cap succés, la jornada d'aquest migdia ha deixat algunes curiositats i anècdotes. La primera ha estat al balcó del Tabal, ja que per primera vegada en una Patum de Lluïment, ha comptat amb una Tabalera, la Sara Prat. Tot i que no és la primera vegada que Prat es posa la roba, sí que ha sigut la primera ocasió que ho ha fet en el marc de Lluïment. Una altra ha estat d'aquelles que no es veu, i és que les Maces han fet el seu primer salt de Lluïment fora de la comparsa dels Plens

Però una de les més vistoses ha estat la de l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, presidint el balcó consistorial equipat amb crosses. Segons ha explicat el mateix alcalde, "em vaig torçar el peu fent un ball de Gegants al carrer Buxadé", tot i reconèixer que "vaig seguir tota la nit". Aquest fet ha comportat que, a la sortida de missa de les autoritats, hagi estat el primer tinent d'alcalde, Eloi Escútia, qui hagi portat la vara d'alcalde, ja que el batlle tenia les mans ocupades amb les crosses. "El Gegant està bé", ha bromejat Sànchez.
 

Ivan Sànchez, amb crosses, i Eloi Escútia portant la vara Foto: Lídia López


Amb tot, la festa s'emplaça a la primera Patum completa d'aquest vespre amb el convenciment que serà molt concorreguda, però amb els protocols i recursos suficients per fer-hi front. A més, també serà la primera jornada de concerts a la zona de cultural de la plaça Cim d'Estela, que serviran per esponjar l'afluència a la plaça.
 
Arxivat a