La Patum de la Llar se sobreposa a la pluja en l'edició especial a Sant Pere

La celebració de la festa s'ha hagut d'ajornar en dues ocasions per la intensitat dels ruixats, que no han esborrat l'empenta de la seixantena de saltadors i saltadores

06 de juny del 2023
Actualitzat a les 21:22h
La Guita xica de La Patum de la Llar 2023
La Guita xica de La Patum de la Llar 2023 | Lídia López
La pluja ha estat la protagonista no desitjada de La Patum de la Llar d'enguany. Quan gairebé era el moment de donar el tret de sortida, a les 18.30 hores, un ruixat abundant ha impedit l'inici de la festa i l'ha ajornat 30 minuts. En aquell moment, s'ha fet un forat al cel que ha permès als usuaris i usuàries de La Llar engegar la seva Patum, que malauradament, s'ha vist acompanyada pràcticament al llarg de la tarda per la pluja. Però la voluntat era ferma, i malgrat que el temps no convidés a celebrar, res ha frenat les ganes de saltar i ballar de la seixantena de persones que han pres aquesta responsabilitat.

"La farem tant sí com no", deia la presidenta de la Fundació la Llar, Cecília Camprubí, mentre la gent mirava al cel esperant que la pluja abandonés la plaça. Des de la Fundació s'han mostrat molt satisfets pel fet de ser a Sant Pere, ja que tal com ha emfatitzat la presidenta, "treballem molt la inclusió, i el fet de fer La Patum on es fan totes les Patums és important", afegint que "posa de manifest que els nostres nois i noies formen part de Berga, o sigui, que no som un món a part".

En la mateixa línia s'ha expressat el conseller de Drets Socials de la Generalitat, Carles Campuzano, que ha estat convidat a veure la celebració des del balcó de l'Ajuntament. "El Berguedà té molta energia social, però avui, que aquesta energia s'expressi amb una de les festes més emblemàtiques del país com La Patum té una enorme càrrega simbòlica", ha declarat el conseller, que ha incidit que aquesta acció serveix "per expressar que volem construir i estem construint una societat inclusiva, que garanteixi drets a tots els ciutadans". "La mesura moral d'una societat té molt a veure amb com és capaç de tractar les persones amb discapacitat intel·lectual, amb discapacitat física o amb problemes de salut mental, que molt sovint són les persones menys visibles de la societat", ha sentenciat Campuzano.
 

Un instant del salt de Nans Vells de La Patum de la Llar 2023 Foto: Lídia López

 

Un salt complet: de Turcs i Cavallets fins als Plens

Una seixantena d'usuaris i usuàries han estat les encarregades de dur a terme els balls de totes les comparses que componen la festa. Com en la resta de les Patums, els salts s'han anat celebrant, des dels Turcs i Cavallets aprofitant el forat que ha fet la pluja, i successivament malgrat la presència i persistència dels ruixats a la plaça. Els paraigües han estat el complement no desitjat en els salts dels Gegants, els Nans i les Guites. Fins i tot, la solemnitat de l'Àliga s'ha vist pertorbada per aquests elements. I és que, tant desitjar la pluja, aquesta ha fet acte de presència en el moment més inoportú.

En tot cas, qualsevol inconvenient ha estat mitigat per l'empenta dels saltadors i saltadores, que han anat desenvolupant els seus balls com si la pluja no existís. No ha estat fins al torn dels Plens que, davant d'un nou episodi de ruixat intens, s'ha decidit aturar la festa una estona, a l'espera que l'aiguat mitigués de nou. I, malgrat que la pluja continués regant la plaça, davant la primera mostra de descens de la intensitat, gairebé una trentena de Plens han sortit a la plaça coberts de vidalva per plantar cara de nou al temps, posant punt final a la seva Patum amb un seguit de salts de Tirabols.
 

Alguns dels plens que han saltat aquesta tarda Foto: Lídia López

 

Convidats a continuar a la plaça

Amb tot, i malgrat el context meteorològic, des de la Fundació la Llar s'han mostrat feliços d'haver tornat a Sant Pere amb motiu del seu 50è aniversari, i han assegurat que valoraran l'oferta que l'Ajuntament de Berga els ha traslladat en més d'una ocasió: que es quedin a la plaça d'ara endavant. "Veiem que hi ha molta il·lusió per totes bandes, així que ho valorarem", ha reconegut la presidenta, que ha explicat que "les ganes hi són, però s'han de pensar moltes coses". I és que, tal com ha compartit Camprubí, "La Patum no només és el que veiem a la plaça, sinó que hi ha molta feina prèvia i logística que hem d'acabar d'estimar".

Per la seva banda, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha reiterat la invitació del consistori a La Llar a romandre a la plaça, tot i apuntar que "entenc que tinguin els seus dubtes" per les qüestions logístiques que ha manifestat la presidenta de la Fundació. Sigui com sigui, l'alcalde ha indicat que, tant si decideixen quedar-se com si no, "per l'Ajuntament no serà", reiterant que "hem dit per activa, per passiva i per totes bandes que el nostre objectiu és que es quedin a la plaça".

Més enllà del dia d'avui, des de l'Ajuntament es fan pegues d'una Patum que pot estar passada per aigua. "D'entrada, que plogui no és dolent, perquè venim d'uns mesos molt complicats, així que ho hem de celebrar", ha detallat l'alcalde, que ha compartit que segons les estimacions del regidor d'Urbanisme i meteoròleg del Meteocat, Aleix Serra, dimecres i dijous no sembla que hi hagi d'haver molta pluja durant els actes de Patum, si bé "divendres torna a haver-hi una finestra de pluja que veurem com afecta la Patum Infantil". "Anirem al dia a dia", ha precisat Sànchez, que reitera que "tenim protocols i, en cas de pluja, anirem veient com actuem", recordant que, l'any 2014, va ploure molt però no van parar i, en canvi, el 2016 sí que es va arribar a aturar el Passacarrers per la pluja.
 

El Gegant nou de La Patum de La Llar Foto: Lídia López

Arxivat a