Avià esdevé «l'aparador més rellevant de la bioconstrucció» amb Firhàbitat

Les institucions i administracions celebren el paper de la mostra per a la visibilització i promoció d'un sector cada cop més present i clau pel futur

03 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:10h
Josep Maria Serarols, Rosa Prat, Eva Menor i Isaac Peraire, a Firhàbitat
Josep Maria Serarols, Rosa Prat, Eva Menor i Isaac Peraire, a Firhàbitat | Lídia López
Firhàbitat, la mostra de la Bioconstrucció i l'Eficiència Energètica, es desenvolupa aquest cap de setmana a Avià. Amb una cinquantena d'expositors i un programa d'actes amb propostes per a totes les edats, la fira va obrir les portes ahir amb la presència de diverses autoritats i representants del sector públic i privat. Tots ells, amb la idea compartida que la iniciativa, que per tercer lloc s'ha impulsat a la població berguedana, ha d'esdevenir "un dels aparadors més importants del país" en la matèria. Així ho va apuntar la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que també va celebrar l'oportunitat de treballar la cohesió territorial a través de la mostra.

"Que això passi a Avià no és una anècdota ni passa desapercebut: volem que sigui la referent al país", assevera la consellera, que defineix el certamen com una nova via per "fer bategar el Berguedà". De moment, el sector està donant resposta a la crida, ja que tal com comparteix la directora de Firhàbitat, Rosa Prat, enguany s'han aplegat una cinquantena d'expositors arribats "de tota Catalunya, i també de fora". Prat comparteix que el feedback de les empreses i autònoms presents és favorable, perquè creuen que "és una oportunitat per ser més visibles i per fer pinya", i per aquest motiu, "pensem que l'evolució de la fira és positiva".

Els representants públics presents a la inauguració van coincidir en la necessitat que les administracions siguin part activa per avançar en la bona línia en matèria de transició energètica i reaprofitament dels recursos. "Hem d'impulsar l'economia circular i la reutilització dels productes", defensa Jordà, que es mostra compromesa en la tasca de "fer falca" de les institucions per a la promoció "d'aquesta manera d'entendre la construcció". "L'emergència climàtica ens ha fet veure que s'ha acabat jugar amb els recursos", sentencia la consellera.

En aquest sentit, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, destaca la importància de trobar fórmules per tal que "la gestió dels residus en la construcció sigui més sostenible" i, per tant, aplaudeix l'escenari de Firhàbitat en la matèria. Una mostra igualment alavada per la Diputació de Barcelona, ja que segons la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, "Firhàbitat és una llavor que donarà fruits a curt termini", posant en relleu que la sostenibilitat, a més d'un "deure", també pot ser una "oportunitat econòmica".
 

Patrocini Canal dona la benvinguda a Firhàbitat Foto: Lídia López

 

El Berguedà es postula com a referent

Aquesta implicació pública també es fa evident des de l'àmbit local, ja que la inauguració va comptar amb electes i representants de les institucions d'arreu de la comarca. "Aquí demostrem la determinació de les administracions, també les locals, d'aportar en la lluita contra el canvi climàtic", va emfatitzar l'alcaldessa d'Avià i encarregada de donar la benvinguda a la fira, Patrocini Canal, que va recordar que la mostra és "la culminació de molt treball".

Un treball, a més, impulsat en gran part des de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB), el president de la qual, Josep Maria Serarols, va reiterar que l'aposta de l'entitat és vigent i decidida perquè "tenim el convenciment que és un sector estratègic que creixerà", i quan això passi, "el Berguedà ha de ser un referent". D'aquesta manera, Serarols celebra que aquests tres dies a Avià representen unes jornades d'intercanvi que es poden plasmar en idees que s'acaben fent realitat, com la creació del Gremi de la Bioconstrucció.

D'altra banda, també es van sumar a l'inici de Firhàbitat 2023 els alcaldes de Berga i Gironella, Ivan Sànchez i David Font, els presidents del Consell Comarcal i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Josep Lara i Lluís Vall, el conseller comarcal i regidor Abel Garcia, les regidores de Berga Ariadna Herrada i Dolors Rial, i la futura regidora Judit Vinyes, entre altres.
 

Ivan Sànchez i Lluís Vall, a Firhàbitat Foto: Lídia López