Firhàbitat 2023, a punt: 50 expositors i un programa d’activitats per a professionals i públic general

La inauguració de la mostra tindrà lloc el divendres a les 11.00 hores, si bé la fira rebrà la visita de la consellera Teresa Jordà a les 17.00 hores

Redacció
31 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:23h
Un instant de la darrera edició de Firhàbitat
Un instant de la darrera edició de Firhàbitat | Firhàbitat / AGC
Avià ho té tot a punt per a convertir-se en l’epicentre de la bioconstrucció i l’eficiència energètica. Serà aquest cap de setmana, del 2, al 4 de juny, amb la celebració de la tercera edició de Firhàbitat, impulsada per l’Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) i l’Ajuntament d’Avià. El certamen arriba consolidat amb una cinquantena de professionals i empreses del sector que formaran part de la zona d’expositors. 

Més enllà d’aquesta part central de la fira, a l’avinguda Francesc Macià, l’organització ha treballat en un programa d’activitats amb nous atractius i propostes diferents que omplirà divendres, dissabte i diumenge d'actes per a tots els públics: tant tècnic i professional com els visitants que vulguin endinsar-se en aquest món.

La Sala de l’Ateneu serà l’espai de les xerrades de professionals, totes obertes al públic, per tractar temes que es troben a l’ordre del dia com són els materials naturals, l’eficiència energètica, la salut de l'hàbitat, els sistemes constructius o l’habitatge sostenible. Així mateix, l’aparcament de davant de l’Ateneu serà, enguany, la zona dedicada a les activitats i formacions. Des de divendres es desenvoluparan tres tallers diferents sobre construcció amb terra, amb fusta i amb palla o l’exhibició de torneria en fusta.

Serà també en aquest indret on es desenvoluparan els tallers i les activitats per al públic infantil: jocs lliures en bioconstrucció i taller de decoració de baldufes. Al llarg del cap de setmana, també s’han programat dos tallers infantils que, en aquest cas, tindran lloc als estands del CATEB i el COAC-CC de la zona d’expositors i una formació sobre construccions amb bambú i una altra sobre geobiologia que tindran lloc a la zona de la piscina i a la sala CAP, respectivament.
 

Col·laboracions amb Firhàbitat

Un any més, el Gremi Fusta i Moble serà present a Firhàbitat amb les jornades sobre fusta constructiva i diverses activitats com el concurs de construcció ràpida en fusta, la sortida per conèixer les empreses TallFusta i MACUSA, referents del sector de la fusta, o el lliurament dels premis Anells de la Fusta. A més a més, el Gremi forma part del grup motor del projecte europeu HybridTim que celebrarà a Avià durant el cap de setmana la darrera trobada amb la presència de professors i alumnes de Catalunya, Àustria, Dinamarca, Lituània i Letònia. Una altra de les novetats d’enguany és la combinació de fusta i música amb la presència d’un lutier que mostrarà la importància que té la fusta en el procés creatiu dels instruments musicals. 

A banda de la col·laboració amb el Gremi Fusta i Moble, Firhàbitat ha mantingut les relacions amb l’Institut Espanyol de Baubiologie – que celebrarà la seva trobada anual a la fira- i amb GEA; i ha buscat noves vies de col·laboració amb la Red de Construcción Con Paja, amb qui s’han proposat xerrades i formacions i amb la Universitat de Girona, pel lliurament dels primers Premis Firhàbitat a les millors tesines del màster de bioconstrucció del centre.

Dissabte a la tarda, a banda del lliurament dels premis esmentats, tindrà lloc també la presentació oficial del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya, format recentment i que ja ha iniciat les primeres formacions a la seu de l’Escola en Bioconstrucció de Catalunya, situada al Museu Asland de Castellar de n’Hug. Després d’aquesta presentació tindrà lloc el sopar al parc del Tossal, amb l’objectiu de crear un espai de trobada i contacte per als professionals i expositors. Com en les edicions passades, la fira aposta perquè els expositors i els professionals trobin el seu lloc en el certamen i estableixin relacions i contactes comercials entre ells, però també es busca que la mostra sigui un aparador i una porta d'entrada a la ciutadania i el públic general que no coneix el sector.

Inauguració institucional amb la consellera Jordà

La inauguració oficial de Firhàbitat serà aquest, divendres 2 de juny, a les 11.00 hores amb la presència de la presidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, i del director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, a banda de l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal i el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols i d’altres representants institucionals del territori. A més, a les 17.00 hores del mateix divendres rebrem la visita de la consellera d’Acció Climàtica de la Generalitat, Teresa Jordà, que coneixerà les novetats de la nova edició del certamen.

Firhàbitat compta amb el suport del Consell Comarcal del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i també de Banc Sabadell, AGBAR i la Gestora de Runes de la Construcció.