La Diada Castellera dels Quatre Fuets creix enguany: tres colles convidades i un concert a mitja tarda al Cinema

Els Castellers de Berga "s'avancen" al Corpus amb la represa de la Patum de les Andròmines el divendres al vespre

30 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:58h
Jordi Serra, Bernat Girabal, Marc Rovira i Andreu Comas, en acabar la roda de premsa
Jordi Serra, Bernat Girabal, Marc Rovira i Andreu Comas, en acabar la roda de premsa | Lídia López
Els berguedans fa setmanes que fan el compte enrere per La Patum. Actes com el Cap d'Any Patumaire, la celebració del Ple de l'Ascensió i posterior sortida del Tabal, i la instal·lació a la plaça Sant Pere de l'empostissat dels músics presagien l'arribada del Corpus d'enguany. Ara bé, els Castellers de Berga "s'avancen" i, un any més, han introduït al calendari patumaire les propostes de la Patum de les Andròmines i la Diada Castellera dels Quatre Fuets.

"Serà una Diada de molt alt nivell", ha apuntat el president dels de la camisa blava, Bernat Girabal, que ha informat que, en aquesta ocasió, hi haurà present una colla més. En total, són quatre les colles que s'han donat cita el diumenge: els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Vilafranca, els Moixiganguers d'Igualada, i els amfitrions i locals, els Castellers de Berga. Per aquest motiu, aquest any la Diada arrencarà a les 10.30 hores, amb una cercavila des del Cinema Catalunya fins a la plaça Sant Pere, on la Diada donarà el tret d'inici a les 11.00 hores, després que els pilars caminants pugin des del carrer dels Àngels a la plaça.

Segons les previsions inicials, s'espera la presència d'uns 800 castellers a Sant Pere, i això, sumat al públic, fa preveure "una plaça plena", segons Girabal, que també ha compartit que han convidat als usuaris i usuàries de La Llar a ser presents en la Diada, aprofitant la zona de la Patum Accessible. Així mateix, el president ha remarcat que les colles convidades "tenien moltes ganes de ser a Berga", així que, tenint en compte el seu nivell, "podem esperar castells, no només alts, sinó també amples". "Fa només una mica més d'una dècada que tenim colla, però Berga ha esdevingut una plaça castellera important que atreu", ha celebrat el regidor de Festes, Andreu Comas.

Un cop acabi la Diada, les colles faran un dinar de germanor al Cinema i un acte institucional, però en acabar, obriran el local al públic per tal que, tothom que ho desitgi, pugui gaudir d'una altra de les novetats d'enguany: un concert a càrrec de Thug Life Band i el PD Salasxic. Sigui com sigui, el final de festa serà a temps perquè els castellers i tots els presents puguin desplaçar-se a la plaça Viladomat i gaudir dels salts de maces dels Quatre Fuets (20.00 hores).
 

Acostar els nens i nenes als castells

Els Castellers de Berga estan decidits a crear pedrera, acostant els nens i nenes al Cinema per tal que "s'encurioseixin" i vulguin provar. Així ho ha detallat el cap de colla, Marc Rovira, fent referència a la campanya Vine a fer d'enxaneta, enfocat precisament a aquest grup d'edat. A més, també és habitual que, abans de les actuacions que duen a terme en altres municipis de la comarca, duguin a terme un taller per atreure els infants i joves.

Una altra via de contacte, aprofitant la proximitat del Corpus, és la iniciativa de la Patum de les Andròmines, el divendres a partir de les 21.00 hores. Els nens i nenes podran portar les seves peces i figures patumaires per, entre tots, celebrar una Patum completa a la plaça de les Cols. Així ho ha detallat el secretari dels Castellers de Berga, Jordi Serra, que també ha informat que, des de les 20.00 hores, la gent podrà gaudir d'un sopar popular (5 euros). A més, per arrodonir la jornada, els de la camisa blava també aposten per la música, incorporant a l'agenda un concert de Joan Garriga. Des del consistori es fa una lectura positiva de la proposta de la Patum de les Andròmines, ja que suposa "recuperar iniciatives populars, d'entitats i dels veïns, en el marc de la Patum", segons Comas.

Finalment, i per completar el cap de setmana, els Castellers obriran el Cinema el dissabte a la tarda, per projectar la final de la Champions femenina de futbol, que enfrontarà el Barça i el Wolfsburg a partir de les 16.00 hores. Paral·lelament, els més petits podran participar en la proposta d'escalada de caixes de cervesa, que enguany estarà a càrrec de Peu de Via. Aquesta iniciativa es reprendrà a les 20.00 hores pels adults, i després de sopar (es vendran pinxos i beguda per 5 euros) se celebrarà la final, que segons el president "tindrà un premi suculent". La inscripció a aquesta proposta té un cost de 3 euros, i ja es poden realitzar.
 
Arxivat a