Xavi Guitó portarà el Memorial Ricard Cuadra al «caos controlat» recreant el «paisatge sonor» de La Patum

El Concert de Patum introdueix noves branques artístiques i opta per les visuals per aconseguir una "experiència immersiva" al voltant de la festa berguedana

30 de maig del 2023
Actualitzat el 01 de juny a les 16:51h
Un instant de la presentació de la 25a edició del Concert de Patum - Memorial Ricard Cuadra
Un instant de la presentació de la 25a edició del Concert de Patum - Memorial Ricard Cuadra | Lídia López
Com si fos un "quadre abstracte de La Patum". Aquesta ha estat la primera definició en el mar d'expressions que, aquest matí, el músic convidat enguany per l'organització del Memorial Ricard Cuadra, Xavi Guitó, ha utilitzat per expressar la seva proposta pel Concert de Patum que tindrà lloc aquest dissabte, 3 de juny. El músic berguedà busca "recrear el paisatge sonor de La Patum" amb un seguit d'accions i propostes diverses que es constitueixen en un "caos controlat". I, tot plegat, esdevindrà una "experiència immersiva", gràcies a la introducció de recursos visuals i d'altres branques artístiques com la poesia, segons ha avançat el director de la Banda del Memorial, Robert Agustina.

El primer plantejament de Guitó és que, més enllà de la música, La Patum són altres sons: "La Patum també és un fuet que peta lluny, gent xiulant, ampolles rebregades i l'esquellot de la xica", entre altres. D'aquesta manera, la Banda esdevé "un timbre més entre aquests sons i sorolls de Patum". Però el berguedà busca quelcom més enllà de la melodia, i és per això que planteja una "experiència immersiva" introduint recursos innovadors com el llenguatge electroacústic, un petit recital de textos de Jordi Cussà de la veu de Roger Mas, i l'aposta per incorporar, entre la cinquantena de músics de la Banda, la tenora de Maria Antònia Pujol. Però, per tal de sacsejar altres sentits més enllà de l'oïda, el Memorial es reforça amb Jordi Plana perafegir un component visual "en coherència amb aquesta abstracció i pseudopsicodèlia que provocarà tot plegat".
 

Una proposta única

"No s'ha vist mai res igual al Memorial", ha posat de manifest Agustina, que ha assegurat que el Concert de Patum d'aquest 2023 serà "una obra absolutament innovadora". "Valdrà molt la pena, la gent no s'ho imagina", ha insistit el director de la Banda, que s'ha mostrat satisfet pel fet de comptar amb la col·laboració d'un berguedà: "Hem fet venir molts músics de fora tenint-lo a ell a casa".

D'altra banda, Agustina ha compartit que la proposta d'enguany està sent "una experiència també pels músics de la Banda", explicant que "la partitura no és convencional" i que per això "cada músic té unes instruccions". De fet, la manera que tindran els músics per coordinar-se esdevé en si mateixa una novetat, ja que s'obvia el compàs a favor d'una "cronificació temporal", cosa que comportarà que els músics tinguin a disposició els seus mòbils per anar a temps. "Això és inèdit, perquè a La Patum, res està cronificat", ha asseverat Guitó. I, per jugar i rendir homenatge a aquesta nova fórmula de plantejar el Concert, l'hora oficial d'inici serà les 21:38.05 de la nit, una tria de números presents en la Successió de Fibonacci.

La segona part del Concert de Patum constarà, com habitualment, de les peces dels salts, malgrat que també compten amb dues novetats. La primera es manté en incògnita, si bé s'ha avançat que tindrà la participació del mateix Guitó. I la segona, serà la interpretació d'una versió arranjada per Lluís Gual de Les Nenes Maques, que segons el director de la Banda és "una petita gran meravella".

Des de l'Ajuntament de Berga, l'alcalde en funcions, Ivan Sànchez, ha posat en relleu que el fet d'arribar a la 25a edició "demostra la salut que té el Memorial", i per aquest motiu, defensa que el paper del consistori ha de ser "acompanyar i no molestar". Així, enguany l'Ajuntament i el Memorial signen un conveni de col·laboració a través del qual, els pròxims quatre anys, augmenta la dotació per a l'organització del Concert de Patum en un 30%, per tal d'arribar a "un bon múscul econòmic". Amb tot, l'alcalde ha emfatitzat que, tenint en compte que La Patum no es pot tocar, sí que es pot innovar i créixer a través de la música, i ha confessat que "és un privilegi que s'ajuntin tres tòtems de la música del Berguedà com Agustina, Gual i Guitó".

Les entrades es poden comprar a l'Oficina de Turisme en l'horari habitual d'atenció i també dissabte a la tarda. A més, també es podran adquirir just abans de l'inici del concert, a les taquilles. Davant el risc de pluja, l'organització a decidit traslladar definitivament el concert al Teatre Municipal de Berga.
 
Arxivat a