ERC esdevé la primera força al Consell Comarcal amb 6 consellers

Junts, l'actual partit principal al govern, perd dos consellers: passa de 7 a 5

29 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:38h
Un dels plens celebrat enguany al Consell Comarcal
Un dels plens celebrat enguany al Consell Comarcal | CCB
Els resultats de les eleccions municipals celebrades ahir no només determinen la composició dels ajuntaments: a la vegada, decideixen la distribució dels consells comarcals. En el cas del Berguedà, aquest 2023es produeix un canvi de formació amb major nombre de consellers, que mantenint el nombre del darrer mandat serà Esquerra Republicana, amb 6.

El fins ara partit majoritari al Consell Comarcal del Berguedà (CCB), Junts, perd dos consellers i en comptarà amb 5. La tercera força és la CUP, que replica el resultat del 2019 amb 3 consellers, mentre que per darrere s'hi situaran, amb dos consellers cadascun, el PSC (en guanya un) i la nova plataforma de David Font, Més x Gironella

Aquesta darrera no serà l'única agrupació d'electors present al Consell, ja que Som Aviàtambé hi accedeix amb el darrer dels 19 escons a repartir. En aquesta ocasió, no s'hi ha presentat cap Associació d'Agrupacions d'Electors, que fa quatre anys van sumar dues cadires, malgrat que a la meitat de les negociacions per a la definició del govern van acabar escindint-se i constituint-se independentment: amb un conseller per a l'Associació i un per a Bagà Endavant.

D'aquesta manera, s'observa que, en termes globals, les agrupacions d'electors guanyen pes al CCB, ja que tot i anar per separat, els partits independents representen en aquesta ocasió tres consellers. Cal recordar que, enguany, quatre agrupacions van intentar anar plegades al procediment comarcal (Bagà Endavant, Som Avià, Berga Grup Independent i Independents per Bagà), si bé la Junta Electoral no va admetre la sol·licitud d'associació perquè la van entregar tard. Així, d'aquestes quatre candidatures, només ha obtingut representació l'avianesa.
 

El desbloqueig de govern està en els grups petits

Fet i fet, com si fos un déjà-vu, aquest resultat torna a presentar un escenari on tot és possible per a la constitució d'un nou equip de govern al Consell Comarcal. Els dos grups que han restat a l'oposició els últims quatre anys, ERC i CUP, mantenen el resultat, el qual els deixa a un conseller de la majoria (10). A l'altra cara de la moneda, hi ha els grups de Junts i PSC, els quals han conformat el govern els darrers anys i sumen 7 consellers.

És per aquest motiu que l'equilibri per establir el nou govern comarcal recau en les agrupacions d'electors, que amb els seus 2 i 1 conseller respectivament poden fer decantar la balança a favor de nous colors (només necessitarien el suport d'una de les dues candidatures) o optar per impulsar un govern quatripartit per arribar a la majoria.